Molenhof, gezien vanuit de lucht. De locatie waar de pilot met de Seniorenhulp van start gaat.
Molenhof, gezien vanuit de lucht. De locatie waar de pilot met de Seniorenhulp van start gaat.

Boxtel krijgt Seniorenhulp

Algemeen

Boxtel - Onze gemeente krijgt met ingang van mei een ‘Seniorenhulp’. In eerste instantie zal die actief zijn in een 10 maanden durende pilot, die start op Molenhof. Als alles goed gaat wordt het werkgebied gedurende de pilot nog uitgebreid. De hulp is niet bedoeld om bestaande zorgtaken over te nemen, maar vooral de gaten die daarin vallen op te vullen. De hulp zal bijvoorbeeld helpen om natte was uit de machine te halen, of trachten eenzaamheid bij ouderen te signaleren.

Het project Seniorenhulp wordt gefinancierd door Woonstichting St. Joseph, de gemeente en ZorgGroep Elde (ZGE). Laatstgenoemde is de belangrijkste initiatiefnemer, hoewel alle partijen financieel gelijkmatig bijdragen aan de pilot. Naar verwachting zullen er 2 hulpen worden aangenomen die samen een volledige baan invullen. Zij komen te staan voor de 60 bewoners van Molenhof.

De gemaakte kosten zijn volgens ZGE-directeur Eric Hardy ‘minimaal’, terwijl de verwachting is dat de hulp direct resultaat oplevert. Naast het signaleren van bijvoorbeeld eenzaamheid bij ouderen, kan ook voorkomen worden dat veel lastiger op te lossen problemen ontstaan. Een aparte opleiding voor de Seniorenhulp is niet nodig, zo wordt verwacht. Dit omdat zij geen complexe of zware zorgtaken zullen uitvoeren. “Wij opereren vanuit een sociaal hart, maar soms is voor dat extra kopje koffie gewoon een tijd”, vat Inge Huisman van St. Joseph het samen. “Die tijd willen we nu creëren door middel van de Seniorenhulp.”

De pilot duurt 10 maanden en wordt tussentijds regelmatig geëvalueerd. Daarna bekijken de partijen of en in welke vorm de pilot wordt opgetuigd in een permanente vorm. Wethouder Eric van den Broek geeft aan dat hij voor het financieren permanente Seniorenhulp verwacht wel een bijdrage bij het Rijk los te kunnen krijgen.

Uit de krant