Logo mooiboxtel.nl
  | Fotonummer: f161dc
Foto: Mark van der Pol
112 nieuws

47-Jarige Boxtelaar gezocht voor grootschalige internetfraude

  Politie

Boxtel - Een 47-jarige Boxtelaar wordt ervan verdacht via internet voor mogelijk een half miljoen aan fraude te hebben gepleegd. Een groot, internationaal onderzoek leidde woensdagochtend naar Boxtel en de verdachte. Drie woningen, die van de man en zijn familie, werden doorzocht. De verdachte werd niet aangetroffen. Wel werden diverse gegevensdragers en zijn administratie in beslag genomen. De man wordt internationaal gezocht.

De man wordt ervan verdacht zich via het hacken van e-mailaccounts te hebben bemoeid met een zakelijke deal tussen een bedrijf uit België en een bedrijf uit Jordanië. In 2015 waren de ondernemingen bezig met een zakelijke deal over de levering van vliegtuigonderdelen ter waarde van ruim een half miljoen euro. De communicatie verliep voornamelijk via e-mail.

Na het sluiten van de deal kon het daarom gebeuren dat het bankrekeningnummer waarop het geld voor de vliegtuigonderdelen gestort moest worden, aangepast werd. Het bedrijf uit Jordanië werd om de tuin geleid toen het vragen stelde over het aangepaste rekeningnummer. Uiteindelijk werd het geld door de Jordaniërs niet op de rekening van het bedrijf uit België, maar op het andere rekeningnummer gestort. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen.

Al vlug werd duidelijk dat er een link was met Nederland. Onderzoek leidde naar de man uit Boxtel. Een groot gedeelte van het gestorte bedrag werd  overgeboekt naar bankrekeningen die op zijn naam stonden. Het lukte banken om een bedrag van ruim een ton terug te halen toen bleek dat er vermoedelijk sprake was van fraude.

De politie meldt dat uit het onderzoek is vast komen te staan dat een groot aantal bekenden van de man uit Boxtel, kort na de transactie, een aanzienlijk geldbedrag op hun rekening gestort kregen. Een groot gedeelte daarvan werd vervolgens opgenomen en contant aan de Boxtelaar gegeven. De betrokken personen zijn op verdenking van witwassen als verdachte gehoord. Het gaat om meer dan twintig personen.

Enkele maanden geleden ontving de politie een mail van het Belgische bedrijf, waarin aangegeven werd dat er sprake was van een misverstand. Het geld zou ontvangen zijn en het bedrijf wilde daarom de aangifte intrekken. Onderzoek wees uit dat dit mailtje niet werd verstuurd door het bedrijf uit België, maar vanaf een IP-adres op naam van een bekende van de verdachte.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>