Afbeelding
Foto: Het Groene Woud

Populieren planten in klimaatbossen, agroforestry of langs wegen? Meld voor 15 februari aan voor (bijna) gratis bomen

Algemeen

Populierenwerkgroep Het Groene Woud zet - bij het vieren van haar derde lustrum - een tandje bij. Particulieren uit de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Haaren, Oirschot en Boxtel die populieren willen planten in weiden en langs wegen kunnen zich tot 15 februari 2019 melden voor het verkrijgen van bomen.

Het planten van bomen wordt gezien als een manier om klimaatverandering tegen te gaan. Het Groene Woud heeft een lange traditie met het planten van bomen; populierenweiden en populieren langs wegen hebben zo het typische landschap hier vorm gegeven. Bij het vieren van haar derde lustrum zet Populierenwerkgroep Het Groene Woud daarom een tandje bij: naast het planten van populieren langs wegen is er extra aandacht voor de aanleg van populierenweiden en wordt het werkgebied vergroot. Door de herindeling van de gemeenten zijn de meeste gemeenten vergroot. Vanaf dit jaar worden de vergrote gemeenten aangehouden.

Populieren voor voedselbossen en agroforestry
Momenteel is er een hype om voedselbossen en agroforestry percelen aan te leggen. Een voedselbos is een bos met als doel voedsel te produceren (noten, vruchten, kastanjes, bladeren, etc.). Agroforestry is een vorm van landbouw waarbij gewassen, gras of vee actief en bewust gecombineerd worden met het planten, beheren en oogsten van bomen (ook noten etc.). Wat daarbij gepresenteerd wordt als nieuw kennen we al heel lang in Het Groene Woud. De populierenweiden, waar koeien onder de populieren lopen, is een zeer oud, traditioneel, agroforestry systeem. Net als bijvoorbeeld boomgaarden waar schapen onder lopen.

(Bijna) Gratis bomen
De Populierenwerkgroep Het Groene Woud biedt particulieren al 15 jaar elke winter - bijna gratis - bomen aan voor aanplant van populieren langs wegen (waarmee ze hun zogeheten voorpootrecht kunnen benutten). Zo werden in de loop van de jaren over een lengte van ruim 200 km populieren geplant. Ook dit jaar kunnen particulieren zich hiervoor weer melden. Voor grondeigenaren die een geheel perceel met populieren willen beplanten - als vorm van agroforestry - worden de bomen dit jaar geheel gratis aangeboden.

Melden tot 15 februari
Inwoners uit de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Oirschot, Haaren en Boxtel kunnen zich tot 15 februari 2019 kunnen melden bij Rien van de Laar uit Liempde, rienvdlaar@hotmail.com, 0411- 631332 of 06-53956603. Degenen die bomen willen bestellen, liefst per mail, wordt gevraagd het aantal bomen, het adres waar de bomen geplant zullen gaan worden (incl. postcode) en hun telefoonnummer door te geven. De planning is dat de planters rond 1 maart hun bomen dan kunnen komen ophalen.

Foto en tekst: Het Groene Woud

Afbeelding

Uit de krant