De Boxtelse bibliotheek moet een multicultureel broeinest worden.
De Boxtelse bibliotheek moet een multicultureel broeinest worden. Foto: Sander van Kasteren

Wereldwinkel krijgt vervolg in bibliotheek

Algemeen

Boxtel - De Wereldwinkel in Boxtel sloot op 1 januari de deuren. Hoewel dat definitief is, krijgt het initiatief van een fairtradewinkel een vervolg in de bibliotheek. Dat maakte voormalig Wereldwinkel-bestuurder Frank Geurtz dinsdag aan de voormalig vrijwilligers en de pers bekend. De nieuwe winkel opent medio maart.

Afgelopen najaar werd duidelijk dat de Wereldwinkel in Boxtel in de huidige vorm niet meer te behouden was. In november startten de gesprekken tussen wethouder Eric van den Broek en Geurtz om tot een oplossing te komen. Die is recent gevonden in de Boxtelse bibliotheek, waar met de komst van een nieuwe fairtradewinkel en de aanwezigheid van de Cultuurverbinder een multicultureel broeinest moet ontstaan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Petruskerk in Vught. Daartoe gaat de gemeente ook in gesprek met andere partijen. Geurtz hoopt zelf op de komst van bijvoorbeeld MUBO naar de bibliotheek. Ook ziet de gemeente kansen om de plannen in te passen in een opvolger van het Herstructureringsfonds en het centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen, hoewel er nog geen harde afspraken gemaakt zijn.

De Wereldwinkel krijgt een kleine ruimte in de bibliotheek ter beschikking van zo’n 20 vierkante meter. Die wordt gemeubileerd door kringloopwinkel Het Goed. Voor de noodzakelijke verbouwing legt de gemeente eenmalig 1.500 euro bij. De resterende kosten betaalt de voormalige Wereldwinkel uit eigen zak.

De 25 vrijwilligers van de voormalige Wereldwinkel zijn woensdagavond bijgepraat over de op handen zijnde doorstart. Omdat de landelijke organisatie van Wereldwinkels er financieel niet goed voorstaat, gaat de Boxtelse stichting op eigen benen en onder een nieuwe naam verder. Daartoe moet op zoek gegaan worden naar een nieuw stichtingbestuur, want buiten Geurtz stapten de overige bestuursleden per 1 januari op. De opvolger van de Wereldwinkel zal zich met name richten op non-food, omdat één van de redenen dat het slecht gaat met de Wereldwinkels is dat veel supermarkten ook fairtrade-producten aanbieden.

Uit de krant