Architect Jeroen Weijers presenteerde in 2016 namens BAeSS al het Boxtelse gevelinspiratieboek aan enkele belangstellenden. (Foto: Sander van Kasteren)
Architect Jeroen Weijers presenteerde in 2016 namens BAeSS al het Boxtelse gevelinspiratieboek aan enkele belangstellenden. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Initiatiefvoorstel tegen ‘verrommeling’ gevels

Algemeen

Boxtel - De gemeenteraad werd dinsdag bijgepraat over het gevelbeleid in Boxtel. Daarbij stond de vraag centraal hoe de rommelige uitstraling van de gevels in het centrum aangepakt kan worden. D66 diende een initiatiefvoorstel in waarmee deze ‘verrommeling’ tegengegaan wordt.

Het is de partij een doorn in het oog dat Boxtel al jaren werk maakt van de herinrichting van het centrum, maar dat de gevels in het centrum vaak geen enkele samenhang vertonen. Bovendien worden her en der zonder vergunning reclame-uitingen en -borden geplaatst, wat leidt tot verrommeling.

Dat het ook anders kan, bewijst het inspiratieboek ‘gevels en reclame centrum Boxtel’ van BAeSS (Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen Samenwerking). Dit collectief schetste in 2016 in het boek een veel eenduidiger beeld. Dat zou al bereikt kunnen worden met relatief simpele oplossingen.

Het inspiratieboek kreeg in 2018 politiek gevolg met de introductie van een gevelsubsidie. Pandeigenaren in het centrum kunnen daarmee de helft van hun verbouwingskosten, tot een subsidiebedrag van maximaal 5.000 euro, door de gemeente laten betalen. De subsidie werd geen succes. D66 vermoedt dat dit komt omdat er géén duidelijke richtlijnen opgesteld zijn voor wat nu eigenlijk een ‘goede’ gevel is.

Die richtlijnen worden nu omschreven in de Welstandsnota, maar zijn zeer algemeen. D66 stelt daarom voor een inventarisatie te maken van alle gevels in Rechterstraat, Stationsstraat en op de Markt en daarin ook concrete verbeterpunten te noemen. “Dit draagt bij aan een aantrekkelijk centrum en is volgens MTD een van de kritische succesfactoren voor de visie ‘Boxtel binnen de bruggen’”, stelt de partij.

De kosten voor een gevelinventarisatie worden door D66 geschat op zo’n 10.000 euro. De partij stelt voor de welstandscommissie, monumentencommissie, Heemkunde Boxtel, MTD Landschapsarchitecten en BAeSS, die allen al ervaring met en kennis van het Boxtelse centrum hebben, te betrekken bij het vaststellen van gevelbeleid.

Dat beleid moet een dwingender, maar vooral stimulerender karakter krijgen dan het nu heeft. Er wordt gedacht aan een ‘sterfhuisconstructie’ voor de huidige gevels en reclame-uitingen. Daarbij worden bestaande gevelreclames zonder vergunning gedoogd, maar bij aanpassing moet aan de nieuwe regels worden voldaan. De indiener wijst er daarbij op dat het nieuwe gevelbeleid een kwestie is van de lange adem.

Op 22 september wordt tijdens de raadsvergadering besloten of het initiatiefvoorstel een vervolg krijgt.

Uit de krant