Boxtelaar André Geerts op de plek waar Woonstichting JOOST een vier etages hoog appartementencomplex wil bouwen. (Foto: Privéfoto André Geerts)
Boxtelaar André Geerts op de plek waar Woonstichting JOOST een vier etages hoog appartementencomplex wil bouwen. (Foto: Privéfoto André Geerts) Foto: Privéfoto André Geerts

Buurtbewoners bepaald niet blij met plan voor twaalf meter hoog appartementencomplex in de Albinonistraat in Boxtel-Oost

Algemeen

Boxtel - Onlangs hebben de gemeente Boxtel en Woonstichting JOOST een overeenkomst getekend voor de verkoop van het terrein aan de Albinonistraat in Boxtel waar vroeger Basisschool De Beemden zat. Daar wil JOOST een vier etage tellend appartementencomplex met in totaal 28 sociale huurwoningen realiseren. Dit tot groot ongenoegen van een groep buurtbewoners die niet alleen bezwaren heeft tegen de hoogte van het gebouw: “Dit plan past gewoon niet in deze wijk. En we gaan er dan ook alles aan doen om de uitvoering hiervan te voorkomen.”

André Geerts en zijn echtgenote wonen al 43 jaar met veel plezier in de Albinonistraat in Boxtel-Oost. “Toen wij dit huis kochten was er hier nog niets. Wij waren één van de eerste bewoners van de wijk”, vertelt Geerts, die tot aan zijn pensioen in de chemie en biochemie heeft gewerkt. Onder andere als manager voor de Duitse chemiegigant Bayer. In 2003 heeft het echtpaar de eigen woning grondig verbouwd om deze levensloopbestendig te maken. Want als het aan hen ligt, gaan ze hier nooit meer weg.

In al die jaren hebben ze de wijk wel flink zien veranderen. Van een goed onderhouden, levendige en kinderrijke buurt, naar een wijk met veel ouderen en alsmaar meer achterstallig onderhoud. Het verlaten schoolgebouw in de Albinonistraat, waar vroeger Basisschool De Beemden in zat, is daar volgens Geerts exemplarisch voor. Ooit het bruisend middelpunt van de wijk, nu een doorn in het oog van zowel omwonenden als de gemeente Boxtel. Deze laatste is ook eigenaar van het gebouw en het bijbehorende perceel.

Grote brand in jaren negentig
Ingegooide ruiten, dichtgetimmerde ramen en deuren en metershoog onkruid zorgen op dit moment voor een troosteloze aanblik. In de negentiger jaren is de houten noodschool die er oorspronkelijk stond afgebrand. De omwonenden zagen graag een nieuwe school met twee etages om aan het groeiend aantal leerlingen te kunnen voldoen. Maar hoogbouw paste volgens de gemeente niet binnen het bestemmingsplan en dus kwam er maar één laag.

Door het afnemen van de schoolgaande kinderen werden er scholen samengevoegd en kwam het schoolgebouw uiteindelijk leeg te staan. “Nu wil de gemeente wel toestaan dat Woonstichting JOOST op dezelfde plek een vier etages hoog appartementencomplex bouwt en daar zelfs het bestemmingsplan voor aanpassen, waardoor tientallen huizen er omheen - onder andere in de Charpentierstraat, Corellistraat, Vivaldistraat, Purcellstraat en het Apollopad - beroofd worden van heel veel zonlicht en privacy”, zegt Geerts: “De tijden zijn veranderd zegt de gemeente desgevraagd. Maar die verklaring vinden wij te gemakkelijk. Vandaar dat we een handtekeningenactie zijn gestart, die we helaas vanwege COVID-19 vroegtijdig af hebben moeten breken. Ondanks dit hebben we nu al meer dan 100 handtekeningen verzameld.”

Belang betaalbare huurwoningen
Niet dat Geerts, die samen met buurtgenoot Nicole Eltink de belangen behartigt van zo’n honderd boze wijkbewoners, zozeer tegen woningbouw is. Maar wel tegen een gebouw van vier woonlagen. Daarbij zijn er volgens hem in de loop der jaren diverse prima alternatieven de revue gepasseerd, die niet op medewerking van de gemeente konden rekenen: “Zo wilde Stichting Ouderen in Regie Boxtel er levensloopbestendige woningen realiseren. Daar is in deze wijk juist veel behoefte aan. En ook een begrafenisondernemer wilde het graag kopen. Telkens tevergeefs.” Tot Woonstichting JOOST in 2017 bij de gemeente aanklopte met het voorstel om het perceel te kopen en daar een complex met sociale huurwoningen te realiseren.

In eerste instantie was nog sprake van drie etages, maar inmiddels zijn dat er al vier geworden. Anders is het volgens JOOST financieel gezien niet realiseerbaar. Geerts: “Ook wij begrijpen het belang van voldoende betaalbare huurwoningen. Maar waarom perse hier. Er zijn genoeg plekken in Boxtel die veel geschikter zijn voor een dergelijk hoog en omvangrijk gebouw. Wij krijgen meer en meer het idee dat we het afvalputje van Boxtel aan het worden zijn. Zeker sinds de gemeente de wijk een D-kwalificatie heeft gegeven. Bij een A-kwalificatie krijg je een mini bos. De wijkbewoners hier krijgen zelfs geen bladkorven meer, terwijl er op de Bosscheweg alleen al twee staan.”

Extreme weersomstandigheden
Overigens is het niet alleen het verlies van zonlicht en privacy dat op bezwaren stuit. Ook het feit dat bijvoorbeeld groenstroken worden opgeofferd voor extra parkeerplaatsen, roept in de buurt vragen op. Temeer omdat veel huizenbezitters - waaronder Geerts zelf - vanuit de gemeente recent het dringende verzoek hebben ontvangen om de voortuin te ontharden met het oog op wateroverlast door de alsmaar extremer wordende weersomstandigheden.

“En met al dat extra asfalt voor parkeerplaatsen en een groot en hoog stenen gebouw erbij, wordt het er in de zomer natuurlijk ook niet koeler op”, benadrukt Geerts, die daarnaast wijst op de verkeersveiligheid in de straten rondom het complex. “Dit plan past gewoon niet in deze wijk. En we gaan er dan ook alles aan doen om de uitvoering hiervan te voorkomen. Of we het uiteindelijk gaan winnen, weet ik niet. Maar de komende vijf jaar bouwen ze hier niets. Dat kan ik wel alvast garanderen”, aldus een strijdvaardige Geerts, die in zijn tijd bij Bayer niet voor niets ‘Mister Terminator’ werd genoemd.

Aanvaring met wethouder
Zijn vastberadenheid wordt verder gevoed door de houding van de gemeente en van Woonstichting JOOST, die volgens hem het nieuwbouwplan koste wat kost er doorheen proberen te duwen. “Zo verklaarde wethouder Peter van de Wiel in een eerder stadium al dat er vanuit de buurt geen bezwaren waren, terwijl dit wel degelijk het geval was. Dat kunnen wij ook bewijzen”, aldus Geerts, die ook een persoonlijke aanvaring met de wethouder had: “Ik wees hem erop dat de plattegrond waarop het plan is ingetekend niet klopt, want de uitbouw van onze woning staat daar niet op. Waarop hij doodleuk zei dat ik dan dus illegaal heb gebouwd. Alsof wij een uitbouw van 300 kubieke meter zouden laten zetten zonder vergunning. Dat hij me vervolgens als leugenaar heeft bestempeld, was voor mij de druppel. Dat heeft mij tot op het bot getergd. En als ik me ergens in vastbijt, laat ik niet meer los. Wat dat betreft ben ik een echte pitbull!”

Online informatieavond
Ook de communicatie naar de bewoners toe verdient volgens hem geen schoonheidsprijs. Zo werden omwonenden onlangs door Woonstichting JOOST middels een online informatieavond bijgepraat. Dit in verband met de geldende coronamaatregelen. Alle bewoners uit de omliggende straten ontvingen hiervoor per e-mail een uitnodiging.

Maar slechts weinigen maakten hier volgens Geerts gebruik van: “Veel mensen waren simpelweg niet op de hoogte van de bijeenkomst en sommigen dachten zelfs dat de plannen allang van de baan waren. Andere oudere buurtbewoners hebben geen computer, laat staan dat ze over de kennis beschikken om een dergelijke virtuele bijeenkomst bij te wonen. Als het een fysieke bijeenkomst was geweest, waren we met honderd man aanwezig geweest. Dan was het een hele andere avond geworden. Daar ben ik van overtuigd!”

Inspreekmoment
Het coronavirus heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat de bezwaarmakers geen gebruik hebben kunnen maken van het inspreekmoment tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering. “De eerste keer werd de vergadering vanwege COVID-19 afgelast. De tweede mogelijkheid werd getorpedeerd omdat premier Rutte net daarvoor iedereen had opgeroepen om vooral thuis te blijven. Dus hebben we ook toen geen gebruik willen maken van het inspreekrecht. De gemeenteraadsleden van BALANS wensten om diezelfde reden een digitale vergadering en zijn zelfs niet fysiek aanwezig geweest”, vertelt Geerts, die net als zijn vrouw tot de risicogroep behoort.

WOB-verzoek ingediend
Dat er naar aanleiding van de online informatiebijeenkomst en het uitblijven van een inspreker tijdens de bewuste raadsvergadering uiteindelijk het beeld is ontstaan dat het allemaal wel meevalt met de bezwaren vanuit de buurt, vindt Geerts spijtig én boven alles onjuist. Want de weerstand vanuit de wijk wordt volgens hem alleen maar groter. “Wij wijkbewoners voelen ons echt in de steek gelaten. De gemeente is voorlopig dus nog niet van ons af. Ook al kunnen we op dit moment niet veel meer doen dan proberen de politieke partijen met argumenten te overtuigen om alsnog tegen dit plan te stemmen. Daar zijn we druk mee bezig. Daarnaast heb ik onlangs een zogenaamd WOB-verzoek ingediend. Wij willen graag exact weten wat de deal tussen de gemeente en JOOST inhoudt. Want de koopovereenkomst mag dan wel zijn gesloten, zolang het bestemmingsplan niet is gewijzigd en de bouwvergunning niet definitief is, gaat de schop ook niet in de grond. De strijd is dus nog niet gestreden”, besluit Geerts, die daarbij benadrukt dat de weg naar de Raad van State nog lang is. Al hoopt hij natuurlijk dat het zover niet hoeft te komen.

Uit de krant