De omgehakte boompjes zijn niet de eerste vernieling die is aangericht aan de Munselse Hoeve.
De omgehakte boompjes zijn niet de eerste vernieling die is aangericht aan de Munselse Hoeve. Foto: Onno Niessen

Buurtbewoners De Kleine Aarde geschokt door zoveelste vernieling in paar maanden tijd

Algemeen

Boxtel - Stapelgek worden omwonenden van De Kleine Aarde van de toenemende onveiligheid in hun buurt. Diefstal, inbraken en vandalisme zijn volgens buurtbewoner en vrijwilliger bij De Kleine Aarde Onno Niessen sinds de komst van het coronavirus aan de orde van de dag. De vernieling van zo’n vijftien jonge boompjes afgelopen week is de druppel. Niessen spreekt er schande van: “Ze zijn met een bijl ingeslagen! Wie doet nu zoiets?” De buurt is het zat en wil cameratoezicht.

Ooit was De Kleine Aarde als entree naar de wijk Munsel een belangrijk en duurzaam visitekaartje van Boxtel, nu oogt die entree rommelig. De omgehakte en -getrokken jonge boompjes bieden een troosteloze aanblik.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er vandalisme is in de Munselse Hoeve en aanliggende straten. Zo waren er de afgelopen maanden al diverse (pogingen tot) inbraken en verschillende vernielingen. “Bankjes, stoelen en tafels die in het water waren gegooid en aanplant die was afgeknipt”, somt buurtbewoner Onno Niessen op. “En er is bijvoorbeeld een prieeltje afgebroken.”

Maar toen de afgelopen week de net aangeplante bomen het moesten ontgelden was voor veel omwonenden de maat vol. “Als klap op de vuurpijl waren de ongeveer 15 boompjes, jonge aanplant van drie tot vier meter hoog, met een bijl ingeslagen en afgebroken”, beschrijft Niessen de ravage die hij aantrof. “Het was echt een spoor van vernieling.”

De vandalen wanen zich volgens Niessen onschendbaar. Volgens buurtbewoners die hij sprak is de ravage donderdag na het ingaan van de avondklok, tussen 22.00 en 23.00 uur aangericht. De naar schatting vier jongens die de bomen vernielden zijn dus dubbel in overtreding. “Je gaat bewust op stap met een bijl en dan ga je ook bewust boompjes afbreken op een zichtlocatie”, vertelt Niessen. “Dit is georganiseerd en afgesproken.” De buurtbewoner schat de schade op enkele duizenden euro’s, op te hoesten door de gemeenschap.

Cameratoezicht
Volgens Niessen, die ook vrijwilliger bij De Kleine Aarde is, is de overlast het afgelopen jaar toegenomen. “En het gaat maar door”, verzucht hij. De coronapandemie en met name de avondklok maakt volgens hem dat sommige jongeren zich vervelen en de straat op gaan om rottigheid uit te halen. De buurtbewoners willen nu in gesprek met de politie om in samenwerking met De Kleine Aarde op strategische plekken camera’s op te hangen.

Voor de vandalen heeft Niessen nog één boodschap: “Snappen jullie wel wat jullie aanrichten?” Hij hoopt dat de politie hen snel oppakt en een taakstraf oplegt. Om die uit te voeren zijn de heren van harte welkom op het terrein van De Kleine Aarde, zodat ze kunnen zien wat voor werkzaamheden voor bijvoorbeeld de Voedselbank er in de Voedseltuin worden uitgevoerd.

Afbeelding

Uit de krant