De Molenstraat.
De Molenstraat. Foto: Marie Fick

Bewoners Molenstraat bezorgd over verkeerssituatie in hun straat na maatregelen Baroniestraat

Algemeen

Boxtel - Bewoners van de Molenstraat in Boxtel maken zich zorgen over de toename van het verkeer in hun straat als de Baroniestraat (deels) eenrichtingsverkeer wordt. Het aantal wegpiraten zal daarmee ook fors oplopen en tot gevaarlijke situaties leiden, menen zij.

De bewoners hebben hun zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. De brief volgt op de bekendmaking van wethouder Fred van Nistelrooij eind oktober dat de Baroniestaat vanaf Sacre Coeur tot aan het pand van Joosten eenrichtingsverkeer wordt. Enkel verkeer richting het centrum mag dit stuk dan nog inrijden. Dat heeft tot gevolg dat in andere straten in het centrum de verkeersdruk toeneemt.

Hoewel de wethouder omwonenden heeft verteld dat de verkeersbewegingen nergens boven de norm uitkomt, vertrouwen de omwonenden daar niet op. “Tijdens de voorlichtingsavond voor centrumbewoners heeft het college een presentatie gegeven van de gevolgen van de vier voorkeursvarianten”, schrijven zij.

De rekenmethodes zijn echter onvoldoende inzichtelijk gemaakt, vinden de omwonenden. “Als bewoners moeten wij het derhalve doen met de woorden van de wethouder dat wij ons geen zorgen hoeven te maken, maar kunnen wij op geen enkele manier vaststellen of zijn woorden gebaseerd zijn op feiten, dromen of wenselijkheden.”

Zij vrezen ook dat het rekenmodel dat wordt gebruikt te weinig rekening houdt met het feitelijke gedrag van (sluip)verkeer. Iets dat Van Nistelrooij tegenover de pers overigens ook al bestempelde als mogelijk punt van zorg. De bewoners wijzen de raad erop dat de Molenstraat is ingericht als 30-kilometerzône, maar dat er nog steeds veel te hard gereden wordt. En ook het stuk eenrichtingsverkeer vanuit de Prins Hendrikstraat wordt met grote regelmaat genegeerd, zien zij.

De bewoners vragen de raad daarom om ervoor te zorgen dat er streng gehandhaafd wordt in de Molenstraat omdat anders een “onleefbare situatie” zou ontstaan. Zij willen daarom graag spoedig om tafel met de wethouder om hun zorgen te bespreken en te zoeken naar een ook door hun straatgenoten gedragen oplossing.

Uit de krant