Samuel Queens (links) en Samuel Groenendaal kaarten graag in de pauze. En ze zijn niet de enige leerlingen die een spelletje spelen terwijl ze hun boterham opeten.
Samuel Queens (links) en Samuel Groenendaal kaarten graag in de pauze. En ze zijn niet de enige leerlingen die een spelletje spelen terwijl ze hun boterham opeten. Foto: eigen collectie

Schermpje mobiel maakt plaats voor speelkaarten

Jeugd

Samuel Queens (14) uit Liempde en zijn schoolgenoot Samuel Groenendaal (14) uit Boxtel staan hun boterhammen op te eten. Het is middagpauze in het Jacob-Roelandslyceum (JRL). De aula oogt deze dinsdag nauwelijks anders dan voor de kerst. Er is één verschil: niemand zit verzonken in een smartphone. De twee Samuels vertellen hoe het hen afgaat zonder mobieltje.

Sinds 1 januari is het op middelbare scholen in Nederland niet meer toegestaan mobiele telefoons, tablets en smartwatches in de klas te gebruiken. Het JRL en Baanderherencollege in Boxtel zijn nog een stap verder gegaan en hebben de smartphone compleet uit school verbannen. Dus ook buiten de klas geen mobieltje voor je neus. Alleen in tussenuren mogen scholieren een laptop gebruiken, voor studiedoeleinden. Inmiddels is de maatregel een poosje van kracht.  
Samuel Queens uit klas G3A en zijn naamgenoot uit A3B kunnen op school prima zonder mobieltje, merken ze. Groenendaal: ,,Alleen als ik mijn lesrooster tussendoor even snel wil checken, dan is het wel lastig. Dat kon altijd makkelijk op de trap of zo, maar dat gaat nu niet meer.” Queens: ,,We zaten voorheen meer in onze eigen bubbel. Nu praten we in de pauze veel met vrienden.”
Opvallend is dat naast de jongens een groepje leerlingen aan het kaarten is. Met harten tien, ruiten zeven en klaveren boer, bijna ouderwets of beter gezegd: van alle tijden. Groenendaal: ,,Dat doen wij ook vaak.” Queens: ,,Ja, meestal gewoon een potje pesten. Ik zie dat er best wel wat spellen gespeeld worden in de middagpauze.”
Werd er voorheen in de klas nog wel eens een appje gestuurd, dat is er niet meer bij. Helemaal waterdicht is het telefoonverbod volgens de twee Samuels overigens niet. Maar volgens locatiedirecteur Sjoerd van Boxtel van het JRL valt het aantal overtreders mee. ,,Er wordt op gecontroleerd. De leerlingen houden zich goed aan de maatregel. De overgang is rustig verlopen.”
Het landelijke verbod op mobiele telefoons en andere schermen in de klas is ingevoerd omdat de apparaten afleiden en de leerprestaties van de scholieren negatief beïnvloeden. De periode is nog wat kort om al na te kunnen gaan of de maatregel effect heeft op de resultaten van de leerlingen. Zichtbaar is wel dat de goede oude speelkaarten een prima bron van vermaak vormen als alternatief voor de smartphone. Dat belooft misschien nog wat voor de toekomst van het Nederlands kampioenschap rikken...

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer lezen? Download de BC-app via de Google Play Store of Apple Store.

Uit de krant