Een technasiumleerling is hard aan het werk tijdens de open dag van het JRL.
Een technasiumleerling is hard aan het werk tijdens de open dag van het JRL. Foto: Jan van der Steen

Jonge onderzoekers presenteren ontwerpen

Jeugd

Technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd presenteren donderdag 30 november de voortgang en resultaten van hun projecten. Zij werken namelijk aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven, vaak zoeken ze creatieve oplossingen voor bestaande problemen.

Circa 150 leerlingen uit de klassen twee tot en met zes, laten van 18.30 tot 20.00 uur in stands door de hele school zien waar ze mee bezig zijn. Het Technasium is een profilering van het Jacob-Roelandslyceum die leerlingen met interesse in de bèta-wereld de mogelijkheid geeft het vak ‘onderzoeken en ontwerpen’ al vanaf de brugklas te kiezen.
Tweedeklassers hielden zich bijvoorbeeld bezig met een studie naar de groei van planten in hydrocultuur. Derdeklassers ontwierpen een nieuw schoolplein voor basisschool De Oversteek in Liempde en hielden zich bezig met het bedenken van bescherming tegen stijgend water.

Tijdens de Technasiumavond demonstreren de jongeren met trots hun onderzoek of vertellen enthousiast waarom hun ontwerp volgens hen de beste oplossing voor het probleem van de opdrachtgever is. De examenleerlingen van de Boxtelse middelbare school, die bezig zijn met hun meesterproef, kunnen ieders feedback goed gebruiken om in de laatste periode de puntjes nog even op de i te zetten. De avond is openbaar en gratis toegankelijk.

Uit de krant