Afbeelding
Foto: Clic Visuals Reclame

DMBK Zomerspecial 2019: D'n Buff-eigenaren Frens en Wendy van Oirschot zijn trots op hun Boxtelse buffels

Human Interest Human Interest

Boxtel - Het is een bijzonder gezicht op de Nergena: een wei vol imposante waterbuffels. Op boerderij D'n Buff van Frens en Wendy van Oirschot lopen tientallen grijszwarte reuzen op hun dooie gemak door het gras of liggen heerlijk te relaxen in de enorme waterpoel, die speciaal voor hen is uitgegraven. De exotische dieren zijn helemaal thuis in Boxtel, waar in oktober vorig jaar de eerste exemplaren uit Schotland arriveerden.

Na tien jaar als vierde generatie Van Oirschot melkvee te houden, was het voor Frens en Wendy tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze gooiden het roer om en verruilden hun melkkoeien voor waterbuffels. "We wilden uit de bulkmarkt en zijn daarom in deze nichemarkt gedoken", aldus de trotse boer en boerin. "En we wilden dat er weer toekomst is voor eventuele opvolgers", vervolgen zij met het oog op zoons Thijm en Lau. "We werken nu weer met plezier met z'n allen op ons mooie waterbuffelbedrijf en het is ook zo mooi dat het ernaar uitziet dat de nieuwe generatie staat te popelen om het bedrijf over te nemen." Dat was bij de melkkoeien door allerlei omstandigheden, zoals de strenge milieumaatregelen en hoge werkdruk, niet meer het geval. Hoewel het natuurlijk geen makkelijke beslissing was om hun bedrijf compleet te veranderen, hebben Frens en Wendy er geen moment spijt van.

Het roer omgooien klinkt heel mooi, maar het had natuurlijk wel wat voeten in de aarde. "We hebben er erg lang over na moeten denken", aldus het boerenechtpaar. "Er werden al generaties lang op dit bedrijf koeien gemolken. Daarbij duurde het ook erg lang voordat we de buffels op stal hadden, want het is moeilijk om aan waterbuffels te komen. In oktober vorig jaar zijn de eerste buffels uit Schotland gekomen en twee weken later kwamen er dieren uit Tsjechië bij. We zijn begonnen met dertig buffels te melken en nu zijn dat er 105." Inmiddels telt de gehele kudde op de Nergena 160 dieren, waaronder twee stieren en daarbij veertig kalfjes. En nog eens 55 kalfjes op komst. Het eerste kalfje, een meisje, werd in december geboren op de boerderij.

Eigenwijze tantes
Het melken van de buffels gebeurt met twee robots, waar in principe geen man aan te pas komt. Alles is computergeregistreerd en geautomatiseerd. Tijdens het melken worden de dames beloond met brokjes. Niet alleen lekker maar ook noodzakelijk, want buffels zijn zeer eigenwijs en laten zich niet zo makkelijk sturen als koeien. Ze bepalen zelf wel wanneer zij gemolken worden, maar voor een beloning in de vorm van brokjes nemen ze graag plaats in de robot. Is een buffel die dag al genoeg gemolken, dan wordt ze onverrichter zake, en zonder lekkers, weer op weg gestuurd.

De waterbuffels leveren zo'n 8 liter melk per dag, heel wat minder dan de 30 liter van de gemiddelde melkkoe. Daar staat tegenover dat buffelmelk twee keer zoveel calcium bevat als koemelk en 40 procent minder cholesterol. Bijkomend voordeel is dat 99 procent van de mensen met een koemelk-allergie en 90 procent van de mensen met lactose-intolerantie deze melk wel kunnen verdragen. Ook worden buffels ouder dan melkkoeien en neemt hun melkproductie in tegenstelling tot die van een koe veel minder snel af. Een ander belangrijk verschil is dat buffels eigenlijk nooit ziek zijn en wordt er door buffelboeren dus weinig tot geen antibiotica gebruikt om de dieren gezond te houden.

Lokale samenwerking
De melk van de prachtige dieren levert de lekkerste producten op, zoals mozarella, buffaletta (gekruide kaasblokjes), yoghurt, ijs, hamburgers en ringworstjes. Allemaal te koop bij Frens en Wendy in de boerderijwinkel aan huis. Én in de regio, waar de lekkernijen van D'n Buff bij verschillende ondernemers te verkrijgen zijn. Want lokale samenwerking is belangrijk voor het echtpaar: "Het is gewoon heerlijk om met mensen uit je eigen omgeving samen te werken!"

Zo eet je Bij d'Ingens op de Markt in Boxtel een broodje caprese met mozzarella van D'n Buff en komt ook de mozarella bij Pannekoekenhuis Belveren in Haaren, De Buffel in Best en bij Lots in Helvoirt hier vandaan. Ook Hof van Vijfeijken op de Nergena, Lieve Wies Bed & Breakfast op Luissel en ODC Neije Heike serveren Boxtelse waterbuffelproducten. Bij PROEF! Culinair in de Boxtelse Rechterstraat en bij de Haarense Boerderijwinkel het Belvershuys zijn producten als buffaletta, mozarella en yoghurt van D'n Buff te verkrijgen. Slagerij Timmermans in Helvoirt maakt heerlijke hamburgers en ringworstjes van het Boxtelse buffelvlees, dat ook nog eens cholesterol-arm is. Ook voor de vormgeving zochten de boer en boerin lokale samenwerking. Jeroen Ketelaars van Clic Visuals Reclame nam het stoere logo en de complete huisstijl voor zijn rekening.

De lijst van samenwerkingspartners wordt alleen maar langer, aldus Frens en Wendy, want er zijn nog meer bedrijven die samen willen werken. Mooi is dat ook oude bekende Het IJs Café in Boxtel nog steeds van de partij is. Hiermee werkten Frens en Wendy al samen toen ze nog melkkoeien hadden. Eigenaar Mark Schilder maakte zijn roomijs van verse koemelk die hij bij hen afnam. Dat is met de buffelmelk niet anders. Al het roomijs van Het IJs Café, zowel bij het filiaal in Boxtel als dat in Schijndel, is gemaakt van Boxtelse buffelmelk. Ook de ijsjes die D'n Buff verkoopt in de eigen boerderijwinkel en die het bedrijf levert aan Boerderijterras Bij Ons in Spoordonk worden gemaakt door Schilder. De Boxtelse ijsmaker heeft flink aan zijn receptuur gesleuteld, omdat buffelmelk, die vetter is en meer eiwit bevat dan koemelk, een andere samenstelling heeft. Maar het resultaat is verbluffend lekker, zo weet Wendy te melden: "Het ijs is vol van smaak en heerlijk romig."

Levende attractie
Regelmatig stoppen voorbijgangers bij de wei vol waterbuffels om de dieren te bewonderen of zelfs vast te leggen. Het is dan ook een bijzonder tafereel in het Boxtelse landschap. Vooral de waterpoel is 'een levende attractie', aldus de trotse boer en boerin, die geïnteresseerden graag een kijkje gunnen op hun bedrijf. "Op vrijdag hebben we op huisverkoop van 9.00 tot 17.00 uur", vertellen ze. "Ook hebben we met regelmaat excursies zoals buurtgenoten van Buurtschap West, leerlingen van Helicon MBO Boxtel, basisschoolleerlingen, de dames van Vrouwencontact Boxtel, het Huiskamerproject uit Esch, vriendenclubs of familie-uitjes. We bieden niet alleen onze producten aan, maar vertellen mensen ook graag ons verhaal en laten hen zien wat we doen. Dan kunnen ze zelf zien hoe goed de waterbuffels het hebben bij ons."

Waterbuffelboerderij D'n Buff vind je op de Nergena 16 in Boxtel. Voor meer informatie kijk op Facebook.com/Dn-Buff of bel 06-39573237.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit