Logo mooiboxtel.nl
Martijn Coenen en Ayesta van Hoek, eigenaars van De Koetsier. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 2b4ba2
Martijn Coenen en Ayesta van Hoek, eigenaars van De Koetsier. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)
Human Interest

DMBK Zomerspecial 2019: Restaurant De Koetsier opent deuren

  Human Interest

Boxtel – Vorige week opende restaurant De Koetsier haar deuren. Je zou de horecazaak aan de Eindhovenseweg 41 een eigentijds restaurant in een historisch jasje kunnen noemen, want behalve het fraaie uiterlijk van de historische herberg is binnen vrijwel niets tijdens de bijna vijf maanden durende verbouwing onaangeroerd gebleven. Ook het jonge ondernemersduo Martijn Coenen en Ayesta van Hoek (beiden 30) heeft oog voor traditie, maar dan wel met een eigentijdse knipoog.

Het restaurant, voorheen De Ceulse Kaar, ruikt naar nieuw als de verslaggever van deze krant enige dagen voor de opening binnenwandelt. Ten tijde van het verschijnen van dit artikel moet dat heel anders zijn, met de spiksplinternieuwe, ruime en open keuken centraal in het pand gelegen. Daar bereidt Ayesta samen met haar team de lekkerste gerechten.

De gast verrassen
De eigenaars willen culinaire gerechten tegen een eerlijke prijs neerzetten. Dat betekent dat bijvoorbeeld kreeft of zwezerik terug te vinden zijn op de kaart, maar wel met een eigentijdse bereiding. "We gaan proberen mensen met leuke smaakcombinaties te verrassen", merkt Martijn op. "Zo stonden we in april op de Proeftuin, waar we een gerecht met blauwe kaas, chocola en rode biet aanboden."

Wanneer hij de verraste blik van de verslaggever ziet, begint hij te lachen. "Als je het leest, denk je: 'huh?!' Maar als je vervolgens een hap in je mond hebt, heb je die bittere chocolade met dat mooie smeuïge van de blauwe kaas, een beetje pittig, en dat werkt heel goed." De eigenzinnige ondernemer heeft er bijna een sport van gemaakt om zijn gasten te verrassen met smaken: "Ik heb geen huiswijn, maar we gaan gewoon het gesprek aan. Kijken wat er gebeurt. Je hebt wel eens mensen die zeggen: 'ik houd absoluut niet van chardonnay'. Dan maak ik er een sport van terug te komen met een fles chardonnay." Als de gast vervolgens positief reageert, verklapt Coenen pas welke wijn geproefd is.

Met dit soort 'grapjes' houdt het ondernemerspaar de lol in het werk. En dát er plezier is, is aan alles te merken. Te midden van de sfeervol ingerichte historische herberg vertelt het tweetal uitgebreid over hun verleden dat bijna voorbestemd leek voor het openen van een eigen zaak in Noord-Brabant. Martijn begon al op relatief jonge leeftijd in een lokaal restaurant in Veldhoven, waar hij zich opwerkte tot bedrijfsleider. Hij rondde ondertussen een opleiding Horeca Ondernemer Manager af. Ayesta voltooide de koksopleiding, nadat ze vanaf haar achtste al wist dat ze de keuken in wilde. Als stel runden ze enkele jaren in Friesland een zaak, samen met de broer van Ayesta.

Oog voor detail
Toen het tweetal zag dat De Ceulse Kaar te koop stond, was de knoop snel doorgehakt. "Ik vroeg aan Martijn of Boxtel wat was", blikt Ayesta terug op dat moment. Martijn, als echte Brabander, wist dat het pand in Boxtel een goede ligging had, zo tussen de steden Eindhoven, Den Bosch en Tilburg in. Na de eerste bezichtiging was de keuze snel gemaakt. Hoewel... "Ik vond eigenlijk niets mooi van wat hier binnen stond", lacht Ayesta. Martijn: "Het was op zich wel een mooi geheel, maar het meubilair was bijvoorbeeld erg oubollig. Het paste totaal niet bij ons."

Bij een rondleiding door de herberg van weleer blijkt dat het hele pand onder handen genomen is. Zo is bijvoorbeeld de voorraadkelder wat verkleind ten faveure van een bescheiden wijnkelder. Ook is er een heuse kaaskast waar de in totaal maximaal zestig gasten een keuze hebben uit kazen, zelfgemaakt of geleverd door PROEF! Culinair. De frisse blauwe accenten zorgen voor een rustige, maar bijdetijdse uitstraling.

Ook is er een vergaderruimte beschikbaar in de keurige opkamer en is er een gezellige huiskamer. De inrichting is daarmee gecompartimenteerd in drie ruimten, wat ervoor zorgt dat niet iedereen bij elkaar op de lip kijkt en bovendien de zaak ook op minder drukke dagen toch gezellig vol oogt.

Naast plezier in het vak is er ook oog voor detail. Zo vertelt het tweetal bijvoorbeeld dat ze, na de vierde keer het plafond witten, nog steeds kleurverschillen zagen. "Toen hebben we toch maar tegen elkaar gezegd: oké, nu moeten we er gewoon echt mee stoppen", vertelt Martijn. "Bovendien: er is geen hond die naar het plafond gaat zitten staren hier en als dat wel zo is dan koken we niet goed genoeg", lacht hij.

Lokaal samenwerken
Het tweetal woont boven de zaak en is volop van plan lokale samenwerkingen te smeden. De eerste contacten daarvoor zijn al gelegd, hoewel beiden vooraf hadden ingezet op een snellere 'inburgering'. Overigens volledig te wijten aan de werklust van Martijn en Ayesta zelf: de afgelopen vijf maanden waren ze bijna dag in, dag uit bezig met klussen. Toch zijn er intussen samenwerkingen met 'buurman' Brasserie Cis, PROEF! Culinair, een lokale aspergeteler en, iets verder weg, Prowines uit Best.

De voor zover mogelijk lokaal ingekochte ingrediënten worden vervolgens in de open keuken door Ayesta en haar sous-chef verwerkt tot verschillende 4, 5 en 7-gangenmenu's. "Die vrouwelijke touch in de keuken geeft verfijning en vaak meer oog voor detail en smaak. Dat is bij vrouwen nu eenmaal wat sterker aanwezig", merkt Martijn op

Die verfijnde smaak is terug te vinden op de menukaart, waar naast seizoensgebonden gerechten bijvoorbeeld ook een verrassingsmenu op te vinden is. Dat zal iedere twee weken wisselen en eerdergenoemde verrassende smaakcombinaties zeker niet schuwen. "Ook bijzondere kazen maken we in de toekomst graag zelf, net zoals de lekkernijen uit eigen patisserie", aldus het tweetal.

Dat er toevallig nu veel vrouwen in de keuken van De Koetsier staan, wil niet zeggen dat mannen niet welkom zijn. Vanaf september komt er al mannelijke versterking in de vorm van een gastheer in opleiding. Zo willen Martijn en Ayesta zich ook richten op het opleiden van mensen voor in de horeca. Want dat is hard nodig, vindt Martijn. "Met name werken in de bediening wordt in Nederland ondergewaardeerd." Hij maakt een vergelijking met Spanje, waar een gastheer een gerespecteerde baan is.

Zo houden de twee jonge, eigenzinnige ondernemers er hun eigen opvattingen op het gebied van horeca op na. Of dat een doorslaand succes oplevert zullen ze nog moeten bewijzen, maar verfrissend is het zeker.

De Koetsier is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Op dinsdag en woensdag opent het restaurant om 17.30 uur, de andere dagen al om 12.00 uur, zodat er ook geluncht kan worden. Het restaurant is nog op zoek naar een enthousiaste extra kok. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@restaurantdekoetsier.nl en de menukaart alvast bekijken op www.restaurantdekoetsier.nl. Je vindt De Koetsier aan de Eindhovenseweg 41 in Boxtel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>