Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 8da105
Foto:
Human Interest

DMBK Zomerspecial 2019: Boxtelse Mijntje Lupgens danst het leven door

  Human Interest

Boxtel – Voor weinigen zal de zomervakantie zo welkom zijn als voor de Boxtelse Mijntje Lupgens. Dagen van 17 uur bijna aaneengesloten dansen waren voor haar de afgelopen maanden geen uitzondering. Het resultaat daarvan was onder meer te zien bij de European Music Awards, waar ze danste met Jason Derulo, of tijdens haar shows met Helene Fisher. En na de zomer is de Boxtelse weer te bewonderen in seizoen 5 van Dance Dance Dance op SBS 6. Tussendoor vond ze toch de tijd om met de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant te praten over haar danscarrière.

Nee, een echt dorpsmens zou Mijntje (24) zichzelf niet meer noemen. Maar dat komt ook vanwege haar danscarrière, die bijna van haar eist dat ze Boxtel verruilt voor de grote stad. Toch noemt ze Boxtel haar thuisbasis. Haar ouders wonen er nog altijd en met enige regelmaat bezoekt ze ons dorp nog, tussen het reizen door.

Jong geleerd is oud gedaan
De jonge Mijntje groeide op in een bescheiden woning aan de Brederodeweg. Toen ze een jaar of vier was maakte ze kennis met de wereld van het dansen. Lupgens blikt terug op die tijd: "Ik wist toen nog niet of ik professioneel danseres wilde worden." Lachend voegt ze daaraan toe: "Mijn moeder deed me toen op dansen zodat ze een uurtje rust voor zichzelf had denk ik, zoals veel ouders hun kind naar een sport of activiteit sturen om even adem te kunnen halen."

Toch heeft Mijntje als kind lol in het dansen, bij Tiga. Dat zien ook haar ouders, waardoor de Boxtelse al in haar jonge tienerjaren een enorme bult ervaring in huis heeft. "Hoe ouder ik werd, hoe meer docenten zeiden: oh, ze is echt goed!", verklaart de danseres haar immer toenemende plezier. Ze gaat inmiddels naar het Maurickcollege in Vught, waar Mijntje deel uit maakt van een fanatieke dansgroep. Ook daar gooit ze hoge ogen.

Hard werken
In 2009, Mijntje is dan 14, hakt ze de knoop door: "Toen heb ik tegen mijn vader gezegd: ik wil danseres worden." Dat werd niet direct overenthousiast ontvangen. "Hij is een echte businessman", vertelt ze bijna verontschuldigend. Ook haar moeder, vroeger kunstenares, is voorzichtig. "Ze zeiden: 'Mijntje, weet je het zeker? Want je weet, het is een lastig beroep. En je zult niet veel gaan verdienen. Het is hard knokken.' En toen ben ik er voor gegaan", vat de danseres kort samen.

Vanaf dat moment werkt de danseres hard en vastberaden door. In 2015, Mijntje zit dan in het laatste jaar van de dansacademie, gaat ze op aanraden van een vriendin mee naar de audities van het nieuwe programma Dance Dance Dance. In het programma dansen bekende Nederlanders met hun danspartner bekende videoclips na. Ze wordt tot haar eigen verbazing gevraagd om het vaste team van dansers aan te vullen als reservedanseres.

Vanaf dat moment begint het te lopen voor de jonge twintiger. Zó goed zelfs dat ze in het tweede seizoen van het programma als choreografe wordt toegevoegd aan het vaste team. Daar komt Lupgens in contact met haar mentor Galen Hooks, de choreografe van onder meer Janet Jackson, Justin Bieber en Britney Spears, en danser Timor Steffens. Zij helpen de jonge Boxtelse op weg in de danswereld.

Mooie momenten
Sindsdien reist Mijntje, die al enkele jaren in Amsterdam woont, wat af. In onder meer China, Hongkong, Londen en onlangs Barcelona was ze al aan het dansen. In die laatste stad mocht ze optreden bij de European Music Awards (EMA's). "Ik had daar auditie gedaan en ik werd aangenomen en ingedeeld bij Jason Derulo en Hailee Steinfeld", vertelt Mijntje alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. "Janet Jackson was daar, Nicky Minaj was daar, de grootste artiesten. Om daar als danser te mogen optreden, om daar deel van te zijn, dat zijn wel de mooiste momenten die ik meemaak!"

Wie denkt dat Lupgens maanden en maanden heeft getraind voor de dansact in de Catalaanse hoofdstad komt bedrogen uit. "Ze laten me invliegen en boeken voor alle dansers een hotel. Ik heb letterlijk twee of drie repetities gehad met de choreograaf en toen zat het er in! Daar heb ik heel mijn leven voor getraind; om het snel op te kunnen pikken en uit te voeren." Mijntje vergelijkt dansen met een soort automatisme, zoals fietsen: "Omdat ik het al mijn hele leven doe. Als het zou moeten zou ik nu iets kunnen aanleren en meteen optreden." Hoewel: "Hoe meer je traint, des te beter wordt de kwaliteit natuurlijk."

Na het instuderen van de act is het nog allerminst zeker dat de uitvoering hetzelfde blijft. Zo besloot Hailee Steinfeld vlak voor het optreden nog de dans te veranderen. "De artiest was het niet eens met de choreografie, dus alles moest on the spot veranderd worden", merkt Lupgens droogjes op. Steinfeld werkte voor de EMA's niet met haar vaste choreograaf en volgens de Boxtelse danseres is het dan ook niet heel vreemd dat ze zelf nog het een en ander aanpaste. "Daar moeten wij mee dealen en ons op aanpassen."

Eenzaam bestaan
Lange werkdagen zijn mede daarom geen uitzondering; tijdens de voorbereiding op de EMA's zat Mijntje om 8.00 uur 's ochtends in de bus op weg naar de training en pas na middernacht, zonder noemenswaardige pauze, was de werkdag voorbij. "Ik leef het artiestenbestaan. Natuurlijk ben ik geen zanger, maar uiteindelijk treed ik wel met ze op. Je leeft dus wel hetzelfde leven", lacht de Boxtelse. Toch is haar leven lang niet altijd een sprookje: "Als wij er doorheen zitten gaan we dat natuurlijk niet naar buiten brengen. Maar het is wel de realiteit. Tegenover een mooi succes staat ook gewoon hard werken en door veel dingen heen moeten, mentaal en fysiek. Uitgeput zijn en afgewezen worden voor jobs, ik heb die momenten óók!"

Serieus: "Een normaal meisje van 24 jaar dat een leuke baan heeft is aan het denken aan huisje, boompje, beestje. Een man, kinderen, een huis kopen..." Ze laat een stilte vallen. "Dat leven heb ik niet. Ik kan daar niet realistisch mee bezig zijn. Ik ben nooit lang op dezelfde plek en heb geen vaste vriendengroep die lekker bij mij in het dorp woont. Al mijn vrienden wonen ver weg." Het levert de danseres een dubbel gevoel op: "Aan de ene kant ben ik omringd met mooie en creatieve mensen en doe ik iedere dag wat ik leuk vind. Aan de andere kant is het een eenzaam bestaan, want uiteindelijk kom ik wel alleen thuis."

Daarnaast is het bestaan als danser onzeker. Als freelancer leeft Lupgens met de dag, nooit zeker van welke opdrachten zich de volgende week aandienen. Dat betekent zo veel mogelijk werken wanneer dat zich aandient, omdat je daarna zomaar weken thuis kunt komen te zitten zonder opdrachten. Toch heeft Mijntje daarover de afgelopen jaren niet te klagen gehad. Dance Dance Dance, Let's Dance, The Voice en recenter het programma DanceSing zijn slechts enkele van haar wapenfeiten. Daar is de danseres steeds weken zoet mee. In die zin is haar aandeel in deze shows ook groter dan dat in bijvoorbeeld eerdergenoemde EMA's, waar ze slechts een radertje in het geheel vormde.

Toekomstplannen
Mijntje is ook realistisch: "Ik kan niet heel mijn leven dansen. Als danseres speelt uiterlijk gewoon een grote rol." Ze grinnikt: "Dit kan ik denk ik tot mijn vijfendertigste doen. Ik word ouder en niemand wil mijn hoofd dan nog op tv zien." Na die tijd is wellicht een rol in de choreografie voor haar weggelegd, hoewel ook fotografie of acteerwerk haar interesseren. Volgens de danseres lijkt dansen ook wel wat op acteren, omdat inlevingsvermogen in beide beroepsgroepen zo belangrijk zijn. "Om jullie te laten geloven wat wij voelen kan ik een toneelstukje opvoeren, óf ik kan me erin verdiepen en proberen het écht te voelen zodat die oprechtheid ook overkomt."

Toch plant de danseres op dit moment nog niet zo ver vooruit. Sinds ze de wereldberoemde choreografe Galon Hooks leerde kennen, heeft ze namelijk de wens om naar Los Angeles te gaan. Die stad is de thuisbasis van Hooks en vanuit daar hoopt de Boxtelse haar carrière een nieuwe impuls te geven. Daarvoor probeert ze al bijna een jaar aan een werkvisum te komen, iets dat onder de regering Trump behoorlijk bemoeilijkt is. Bovendien is het leven aan de Westcoast erg duur, waardoor er flink gespaard moet worden.

En wat er na de emigratie gebeurt? Mijntje weet het nog niet. Net zoals met bijna alles in haar drukke leven probeert ze niet te veel te plannen: "Misschien kom ik ook wel weer terug of wie weet kom ik wel de man van mijn dromen tegen en trouw ik daar!" Eén ding is zeker: Boxtel zal met haar familie, van wie ze veel steun en respect krijgt, altijd een belangrijke plaats in haar leven blijven houden.

Je kunt Mijntje, als zij zelf van een welverdiende vakantie geniet, vanaf september zien in het vijfde seizoen van Dance Dance Dance op SBS 6. Tot die tijd kun je haar volgen op Instagram via @mijntjelupgens

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>