Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis.
Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis.

Boxtel schroeft armoedegrens op in nieuw armoedebeleid

Algemeen

Boxtel - Ondanks dat het eigenlijk pas voor volgend kalenderjaar op het programma stond komt Boxtel in 2018 al met een nieuw armoedebeleid. Daartoe besliste het college vorige week dinsdag. Wethouder Eric van den Broek lichtte de stukken woensdag toe in het Boxtelse gemeentehuis. Hij geeft aan dat door het veranderen van landelijke regelingen, zoals het vrijkomen van extra subsidiemogelijkheden via de Klijnsma-gelden, het beleid geactualiseerd moest worden. De actualisering is vooral bedoeld voor mensen met inkomens net boven de armoedegrens die anders tussen wal en schip dreigen te komen.

Volgens de wethouder zijn het nu vaak de inkomens van tot 120 procent van het sociaal minimum die net buiten de boot vallen wat betreft een hoop regelingen en voordeeltjes. Als gevolg daarvan komt hun besteedbaar inkomen vaak uit beneden de armoedegrens uit. Om deze vorm van verborgen armoede tegen te gaan wordt het Boxtelse armoedebeleid nu zo aangepast dat ook deze (kleine) groep nu aanspraak kan maken op minimaregelingen. Voorheen konden enkel mensen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum hierop aanspraak maken.

Een andere reden voor de aanpassingen is dat de gemeente een meer integrale aanpak van armoede- en jeugdbeleid wil. Ook het in een steeds eerder stadium signaleren van armoede is een van de aandachtspunten. Hiervoor werkt de wethouder samen met collega-wethouder Marusjka Lestrade, die over het jongerenbeleid gaat. In Boxtel gaat het om ongeveer 11,1 procent van de kinderen, ofwel ruim 680 kinderen.

De nieuwe beleidsnota wordt op 19 december behandeld in de gemeenteraad.

Lees meer over de nota in DeMooiBoxtelKrant van 15 november

Uit de krant