Logo mooiboxtel.nl
Tamara (r.) en buddy Jacqueline, met het kerststukje dat zij samen maakten.  | Fotonummer: 18e3d0
Tamara (r.) en buddy Jacqueline, met het kerststukje dat zij samen maakten. (Foto: Sander van Kasteren)
Human Interest

Jacqueline en Tamara zijn maatjes

  Human Interest

Boxtel – Soms, als je iets niet in je eentje kunt doen, is het handig om wat vrienden achter de hand te hebben. Voor de meeste mensen is de drempel om een vriend of familielid te bellen niet zo hoog. Er zijn ook mensen die, om wat voor reden dan ook wel een extra steuntje in de rug van iemand buiten de kennissenkring kunnen gebruiken. Voor hen is Stichting Buddyhulp in het leven geroepen. De stichting biedt een platform om mensen die wel een maatje, ofwel buddy, kunnen gebruiken in contact te brengen met vrijwilligers met precies dát doel. In september plaatste de stichting zo'n oproep voor Boxtel. DeMooiBoxtelKrant zocht buddy Jacqueline en hulpvrager Tamara op om te kijken wat zij aan elkaar hebben.

Bij een leuk appartement aan de Parallelweg Noord in Boxtel doet een ietwat zenuwachtig ogende Tamara de deur open. Later zal blijken waarom. "Goedemiddag", heet ze de verslaggever welkom in haar woonkamer. Daar zit buddy Jacqueline al aan tafel te wachten.

De twee kwamen met elkaar in contact via Stichting Buddyhulp, nadat Jacqueline de oproep in de krant zag staan voor buddy's in Boxtel en omstreken. Tamara heeft een lichte vorm van autisme, waardoor sommige situaties die voor anderen heel gewoon lijken, voor haar heel beangstigend kunnen zijn, zoals een treinreis naar de stad. Sinds Jacqueline en Tamara met elkaar in contact kwamen, is dat dan ook een van de favoriete bezigheden van het tweetal.

Vrijwilligers
Stichting Buddyhulp bestaat louter uit vrijwilligers en beschikt op dit moment over ruim honderd buddy's. Buddyhulp hoopt als vrijwilligersorganisatie ook haar steentje in Boxtel te kunnen bijdragen en staat open voor samenwerking met andere hulpinstanties als dat ten goede komt van de cliënt. Het is dus geen vervanging van bestaande hulp, maar een aanvulling daarop.

Jacqueline heeft zelf een achtergrond in de zorg. Ze is werkzaam op de afdeling geriatrische revalidatie zorg expertise huis Zorggroep Elde. Toch was het nooit bij haar opgekomen om vrijwilligerswerk te gaan doen, totdat ze de oproep van Buddyhulp in deze krant las. Tamara op haar beurt was ook niet actief op zoek naar hulp, maar werd getipt op de stichting door iemand die ze kende via Cello. Die zorginstantie begeleidt haar bij haar twee banen, die ze op vrijwillige basis uitvoert. "De hele dag thuiszitten is ook niks", legt ze uit.

Ondanks haar beperking is Tamara niet het type om achter de geraniums te gaan zitten. Sterker nog, ze heeft het altijd druk, ziet ook Jacqueline. "Ik werk al 14 jaar bij de Slaaphoek", vertelt Tamara met gepaste trots. Van de reserve die ze toonde aan het begin van het gesprek lijkt nog weinig over. "Dat doe ik twee ochtenden per week. En ik werk bij een cafetaria op Selissen, óók twee ochtenden!"

En sinds kort komt daar dus het contact met buddy Jacqueline bij. Want contact met collega's is leuk, zo vindt ook Tamara, maar ook buiten het werk om is het fijn om iemand te hebben om dingen mee te ondernemen. Dat gebeurde pas nadat Jacqueline door stichting Buddyhulp geschikt werd bevonden; iets waar ze onder meer een 'Verklaring Omtrent het Gedrag' voor moest kunnen tonen.

Onzeker
De eerste kennismaking met Tamara was samen met een coördinator van de stichting. Een prettig gesprek waar Jacqueline Tamara ervoer als 'een jonge vrouw die wel een buddy kon gebruiken' en zij dat graag wilde worden. Tijdens het gesprek kwam ook naar voren dat de twee elkaar kenden van jaren geleden. "Tsja, Boxtel is toch klein hè", lacht Jacqueline. Ze was jaren geleden de bovenbuurvrouw van de toen 8-jarige Tamara. "Jacqueline woonde daar met haar man en zoon. Ze was altijd heel netjes en secuur", weet die zich nog te herinneren. De twee liepen toen elkaars deur niet plat, maar waren 'gewoon goede buren'. Na verhuizing verloor het tweetal elkaar weer uit het oog om ruim 30 jaar later weer door het lot samengebracht te worden en dingen te ondernemen.

Zoals naar de stad gaan bijvoorbeeld. Want dat is eigenlijk te druk en rommelig voor Tamara om in haar eentje te doen. "Ik raak dan soms een beetje in paniek als de trein bijvoorbeeld over een ander spoor rijdt dan ik verwacht", vertelt ze met een benauwd gezicht. "Ze voelt zich dan onzeker", verduidelijkt Jacqueline. "Ja, dat bedoel ik. Onzeker!", beaamt Tamara haar buddy.

Zo voelt Tamara zich ook onzeker bij het leggen van sociale contacten. "Een onbekende aanspreken vind ik moeilijk en eng", verduidelijkt Tamara. Ook vindt Tamara het lastig om van een bepaalde structuur af te wijken, zo geeft Jacqueline aan. "Daarom spreken we altijd goed af op welke dag en op welk tijdstip we elkaar zien én wat we dan gaan doen." Ondertussen kijkt de reporter van DeMooiBoxtelKrant ietwat schuldbewust naar Tamara: "Dus eigenlijk ben ik heel lastig? Een vreemde én ik was óók nog eens drie minuten te laat!" Tamara geeft aan dat ze inderdaad onrustig begon te worden.

Eind oktober gingen Tamara en haar buddy samen naar Den Bosch, de stad in. "En na afloop natuurlijk een lekkere Bossche bol!", zegt Jacqueline met een glimlach. Dat treinkaartje en de Bossche bollen kon ze overigens declareren bij de Stichting, want buddy zijn, dat hoeft geen geld te kósten.

Naast een onkostenvergoeding biedt Buddyhulp ook een tweedaagse basistraining aan om buddy's in spe voor te bereiden op hun leuke, maar ook verantwoordelijke taak. Die training volgt na het kennismakingstraject wat Jacqueline met Buddyhulp-coördinator Nico Spreij doorliep.

Positieve effecten
Inmiddels merkt Tamara de eerste positieve effecten van de tijd die ze met haar buddy doorbrengt: "Ik denk wel eens aan wat Jacqueline zou doen, als ik die paniek voel opkomen. 'Kom op, niet zo onzeker!', zeg ik dan tegen mezelf." Jacqueline geeft aan dat ze door haar werk heeft geleerd iets niet proberen over te nemen, maar samen met Tamara te bedenken hoe zij het zelf kan doen en haar hierbij verder ondersteunen waar het nodig is. Met weinig tijd kan je iemand ondersteunen, helpen. "Als ik zie hoe blij en tevreden Tamara is na anderhalf uur dan is de tijd niet belangrijk", aldus Buddy Jacqueline.

Afspraken, zoals naar de stad gaan, worden mede wegens de beperking van Tamara minutieus gepland. "Ik heb het altijd druk", zegt Tamara. Dat bevestigt haar buddy: "Je bent inderdaad vier dagen per week bezig. "Ja", vervolgt Tamara, de verslaggever aankijkend, "voor een ander zijn vier ochtenden werken in de week misschien niet zo druk, maar voor mij wel. Ik heb het heel druk, vooral in mijn hoofd." Tamara stopt even en kijkt haar buddy aan: "Jacqueline, jij werkt zo hard, vind ik. 'Hoe houdt ze het vol?', denk ik dan."

Op het moment dat deze krant op je deurmat valt, is het tweetal koekjes aan het bakken, of een cake. Welke van de twee het wordt, dát weet Tamara tijdens het interview nog niet. Jacqueline geeft aan dat ze dit soort keuzes altijd aan Tamara laat. "Ik vind het nog best lastig die keuze te maken", geeft die op haar beurt aan. Maar mede dankzij Jacqueline wordt Tamara wel voorzichtig de juiste richting ingeduwd.

Vriendinnen
De twee willen daarom graag samen verdergaan, ook al loopt de periode van Buddyhulp in principe voor één jaar. Voor dat jaar wordt van tevoren een doel gesteld. Als dat behaald is, trekt Stichting Buddyhulp zich terug. De eerste stappen richting het doel, minder eenzaam zijn en makkelijker contact leggen, zijn door Tamara al gemaakt. "Maar ik denk dat we aan het einde van de rit wel gewoon vriendinnen blijven!", zeggen Jacqueline en Tamara in koor.

Net als Tamara zitten nog drie anderen binnen de gemeentegrenzen te wachten op een buddy. Stichting Buddyhulp zoekt daarom nog steeds naar mensen die deze rol graag vervullen. Dit kan al met gemiddeld zo'n twee uur per week.

Spreekt het buddy worden je aan? Wil je ervaren of het buddywerk echt iets voor jou is? Dan kun je je aanmelden via www.buddyhulp.nl of neem contact op met Annet Braaksma via 06-27068744. Je kunt je ook aanmelden per post; Stichting Buddyhulp, t.a.v. Henk Engel, postbus 5012, 5202 GA 's-Hertogenbosch.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>