Afbeelding

Han en Peggy Arons, al vijftig jaar een prachtig koppel

Human Interest

Boxtel - Komend weekend is het feest in huize Arons. Peggy en Han stapten vijftig jaar geleden in het huwelijksbootje en vieren hun gouden bruiloft uitvoerig met familie, vrienden en bekenden. 52 jaar geleden leerden Han en Peggy, die beiden opgroeiden in Den Haag, elkaar kennen via de zus van Han met wie Peggy bevriend was. Zij was pas zeventien jaar oud toen ze als een blok viel voor de knappe looks van de zes jaar oudere Han.

Tijdens het dansen bij Fortrex en Liduina in de Hofstad sloeg de vlam over en bloeide de liefde tussen de twee op. De eerste zoen volgde bij de Oranjeboom voor paleis Noordeinde. "Hier brachten we veel tijd door. Ik ben namelijk opgegroeid in een zijvleugel van het klein paleis Kneuterdijk", vertelt Peggy.

Twee jaar later stapten de tortelduifjes al in het huwelijksbootje. "Het was een moetje", licht Peggy toe. "Wij mochten niet samen gaan wonen voordat we getrouwd waren. Han kon een mooie woonruimte krijgen, maar dat moesten we dan wel samen doen, hiervoor waren onze beide inkomens nodig. We konden, en wilden, dan ook niet anders dan elkaar het ja-woord geven."

Beiden hadden op dat moment een baan. Han werkte op het hoofdkantoor van KLM voor de boekhoudafdeling van de buitenlandse kantoren. Een jaar na hun huwelijk werd het hoofdkantoor van KLM naar Schiphol verhuisd. "Hier konden we geen woning vinden", vertelt Han. "Het op en neer reizen was niet echt handig en omdat we toen al veel bij Dansschool Evers op de Lind in Oisterwijk kwamen, besloten we om in het zuiden van het land naar een andere baan te zoeken." Het jonge echtpaar kwam in Weert terecht waar Han voor een grote bank ging werken. Hij maakte lange werkdagen en de twee kwamen al snel in een appartement in de buurt te wonen. Hier werd hun eerste kind geboren, dochter Sylvia.

Vijf jaar later begonnen de lange werkdagen het echtpaar op te breken. Ze besloten om richting Oisterwijk een baan te gaan zoeken en zodoende kwam Han uit bij Aesculaap in Boxtel. Nadat het gezin in Boxtel gesetteld was, werd zoon Jos geboren. Hij maakte het gezin compleet.

"Mijn moeder kwam uit Veghel, maar is vanaf haar tweede jaar in Boxtel opgegroeid, in de Ons Doelstraat. Ons bloed trekt dus toch naar Brabant, door onze Brabantse ouders. Het is hier zo gemoedelijk", lacht Peggy.

Nadat de kinderen de eerste jaren op school hadden voltooid, betrad ook Peggy weer de arbeidsmarkt. Ze vond een baan in de zorg en werkte ruim twintig jaar bij Liduina en de Vlaswiek. Toen haar man tien jaar geleden met pensioen ging, vond Peggy het ook mooi geweest. Ze ging met vervroegde uittreding zodat ze samen van alle vrije tijd konden gaan genieten.

Han besteedt al veertig jaar lang veel tijd aan zijn volkstuin. "Het is een beetje hollen en stilstaan, maar ik breng er graag mijn tijd door. Ik vind het heerlijk om mijn eigen groenten te verbouwen." Een andere grote passie van Han is country dansen. "Ik zit in Haaren en Gemonde bij een country dansclub en zodoende leer ik een vijftigtal nieuwe dansen per jaar. Een prima manier om mijn hersenen te blijven trainen en het zorgt voor voldoende beweging. Ik doe het dan ook met veel plezier."

Peggy heeft daarentegen meer passie voor jeu-de-boules. Minimaal twee keer per week is ze te vinden bij het clubhuis van JBV De Walnoot. Ook bij de KVB is ze graag aanwezig, daar verzorgt ze eens per maand een loterij. "En als ik dan nog vrije tijd over heb, besteed ik die graag op een creatieve manier. Zo vind ik het heerlijk om 3D-kaarten te maken."
Inmiddels besteden ze allebei ook graag tijd met hun vijf kleinkinderen waar ze de trotse opa en oma van zijn.

"Geven en nemen, dat is het geheim om het vijftig jaar met elkaar vol te houden. Je moet elkaar voldoende vrij laten", antwoordt Peggy resoluut op de vraag wat het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is. "Maar je moet ook wel rekening met elkaar blijven houden", vult Han aan.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk