
Raad positief, maar kritisch over economisch stimuleringsbudget
Boxtel - Waar gaat de 400.000 euro die de wethouder Greentech heeft toegezegd uit het economisch stimuleringsbudget precies naartoe? Dat was een vraag die veel partijen woensdagavond tijdens de uitgestelde gemeenteraadsvergadering bezighield. Hoewel het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro tijdens de evaluatie in de gemeenteraad gisteren unaniem geroemd werd, werden ook diverse kritische kanttekeningen geplaatst.
'Zeer positief', 'prima initiatief', 'heeft goed gewerkt'. De superlatieven over het in het leven roepen van het economisch stimuleringsbudget waren woensdagavond tijdens de raadsvergadering niet uit de lucht. Dat het stimuleringsbudget de Boxtelse economie een positieve impuls heeft gegeven en bovendien de relatie tussen de gemeente en de ondernemers heeft verbeterd, daar is de gemeenteraad het wel over eens. Toch plaatsten diverse partijen, zoals D66, CDA, PvdA/GroenLinks en Balans wel enkele kritische noten bij de toekenning van het budget.
Greentech
Deze kanttekeningen werden onder andere gezet bij de toezegging van 4 ton uit het budget aan Greentech. De Greentech-campus houdt zich bezig met het opzetten van technologieën die een bio based economie mogelijk maken. Het Boxtelse CDA de aan Greentech toegezegde subsidie niet passend binnen het economisch stimuleringsfonds. Bovendien noemt deze partij de extra 100.000 euro die de gemeente in het fonds stopt 'ergerlijk' omdat dit tekort mede ontstaat dankzij de toezegging aan Greentech. PvdA/GroenLinks en D66 keuren het toegezegde bedrag wel goed, maar zien graag meer openheid en communicatie, ook naar de burger toe, waar dit geld uiteindelijk voor gebruikt wordt.
Uiteindelijk diende het CDA een motie in om op korte termijn meer openheid te krijgen over de subsidiëring van Greentech zodat hier over vier weken, in het begrotingsdebat inhoudelijk over gesproken kan worden. Ook diende de partij een motie in om de extra ton die nodig is om het stimuleringsbudget volgend jaar voort te zetten op termijn terug te laten betalen door Greentech. Beide moties haalden het niet. De eerste omdat het administratief onmogelijk bleek, de tweede omdat de raad volgens de wethouder zelf eerder het besluit om extra geld te reserveren voor Greentech heeft genomen.
Diverse raadsleden plaatsten ook vraagtekens bij de criteria waaraan een project dat kans wil maken op het stimuleringsbudget moet voldoen. Die zouden niet objectief genoeg geformuleerd zijn en daarom rieken naar willekeur, aldus de Boxtelse CDA-afdeling. Andere partijen willen niet zo ver gaan, maar delen deze zorgen wel.
Grote bedrijven
Een derde punt van kritiek is dat bedrijven die gevestigd zijn op het industrieterrein nog niet warm lijken te lopen voor het stimuleringsfonds. Toch worden er volgens wethouder Van den Broek gesprekken gevoerd tussen de gemeente en de ondernemersvereniging van Ladonk, SPIN. "En", voegt VVD-raadslid Dymph van de Vries toe, "misschien hebben die bedrijven het geld gewoon niet nodig."