Motorrijders kunnen weer lekker in de omgeving van Boxtel rondtoeren tijdens de hernieuwede Molenrit.
Motorrijders kunnen weer lekker in de omgeving van Boxtel rondtoeren tijdens de hernieuwede Molenrit. Foto: Jan van der Steen, 2017

Toertocht Molenrit weer terug van weggeweest

Evenement

De coronapandemie maakte drie jaar geleden een voorlopig einde aan de jaarlijkse Molenrit. De toertocht voor motorrijders op de derde zondag van september leek daarna voorgoed van de agenda te verdwijnen, maar nu komt er toch een doorstart.

Café Den Boer, sinds 1992 het clubhuis van de gelijknamige motorclub die de Molenrit organiseert, sluit eind dit jaar definitief de deuren. Harrie en Jolanda van Erp stoppen met hun bruine kroeg aan de Corpus en gaan genieten van hun pensioen. ,,En daarmee leek het lot bezegeld voor de traditionele Molenrit”, vertelt Patrick den Dekker.
De Boxtelaar was een van de vaste deelnemers aan de toertocht en onderzocht of hij samen met enkele anderen het evenement toch weer opnieuw zou kunnen opstarten. En ja hoor, dat gaat ook gebeuren. Samen met plaatsgenoten Ko Wijnstok, Akki Appeldoorn, Shaun King en diens vriendin Henriëtte.
Ook Ronald Heijkants sloot zich bij de groep aan. Hij is sinds begin dit jaar uitbater van café De Mèrt (voorheen Dok12) aan de Markt en stelt zijn horecabedrijf beschikbaar als alternatief voor Den Boer. En dus verzamelen de motorrijders zondag 17 september om 10.00 uur op het dorpsplein om daar een uur later te vertrekken voor een circa 150 kilometer lange tocht door het Brabantse land. 
,,Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis”, vertelt Wijnstok. ,,Iedereen kan vrijblijvend aansluiten.” Op de vraag hoeveel deelnemers er worden verwacht, halen de mannen hun schouders op. ,,Moeilijk in te schatten omdat we geen inschrijving vooraf hebben”, zegt Den Dekker. ,,De laatste edities reden we meestal in een lange stoet van zo’n honderd motors. Zou mooi zijn als dat nu weer lukt. We schrijven diverse motorclubs uit de regio aan om mee te doen.”
Vanaf de Markt rijden de bikers eerst naar de Corpus, langs café Den Boer. ,,Toen Harrie vertelde dat Jolanda en hij gingen stoppen, gaf hij ook aan te stoppen met de organisatie van de Molenrit. We zijn er echter altijd heel gastvrij ontvangen, daarom brengen symbolisch een groet door er langs te rijden. Mooi toch?”, zegt Wijnstok.
,,En Harrie gaf meteen aan dat hij na afloop wel weer met zijn band The Herriecanes wilde spelen. We verwachten rond halfvier, vier uur terug op de Markt te zijn. Dus kunnen we nog gezellig nakaarten”, vult Den Dekker aan. Kastelein Heijkants vertelt dat hij aan alle deelnemers soep zal serveren.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de app in de Apple Store of de Google Play Store.

Uit de krant