Afbeelding

Veel aanmeldingen Jonkers Van der Velden Cultuurprijs

Algemeen
BOXTEL - Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel - Meierij ‘Hendrik Verhees’ realiseert gedurende 2013, het tweehonderdste sterfjaar van Boxtelaar Hendrik Verhees (1744-1813), een uit tien delen bestaand project. Eén ervan vormt de Hendrik Verheescultuurwaardering die de naam meekreeg Jonkers-Van der Veldencultuurprijs, naar de naam van de stichtingsvoorzitter en diens vrouw die eind 2012 als ondernemers met pensioen gingen en hun relaties als afscheidscadeau een bijdrage vroegen ter vulling van het fonds.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.500. Dit bedrag dient de winnaar te besteden aan een project op cultureel of cultuurhistorisch terrein. Daarnaast ontvangt de winnaar tevens een persoonlijk aandenken. Tot 1 augustus konden kandidaten voor de prijs worden aangemeld. Voorwaarde is dat er een relatie met Boxtel aanwezig is en dat de kandidaat zijn of haar sporen op cultureel en/of cultuurhistorisch terrein heeft verdiend.

Inmiddels is de aanmeldtermijn verstreken en staat de teller op negentien kandidaten. De genomineerden bestaan uit (natuurlijke) personen en projecten. Aanmeldingen kwamen uit Boxtel, Sint-Michielsgestel, ‘s-Hertogenbosch, Oss en Utrecht. De jury, bestaande uit Jan van Homelen (oud-burgemeester Boxtel), Hanneke van der Eerden en Joke van Koll, is inmiddels aan de slag gegaan om alle aanmeldingen te beoordelen.

De eerste uitreiking zal plaatsvinden op vrijdagavond 1 november in de raadszaal van de Gemeente Boxtel. Het is de bedoeling dat de prijs in de toekomst iedere vijf jaar wordt toegekend. Voorts staan nog op het programma voor dit jaar: vrijdagmiddag 27 september onthulling op de hoek Beneluxlaan en Hendrik Verheeslaan van het kunstwerk Beeld op Hendrik Verhees, naar een ontwerp van Boxtelaar Marten Groen en vrijdagavond 11 oktober de presentatie van het boek over Hendrik Verhees, geschreven door Ruud van Nooijen.

Uit de krant