Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
In Zaal Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, 5481 VE Schijndel
27 augustus 2018: Bewegen en dementie
Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen belangrijk is voor onze gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met de ziekte dementie. Bekend is dat bewegen goed is voor de lichamelijke conditie. Minder bekend is dat bewegen ook een positief effect heeft op onze intellectuele vermogens (cognitie) en op de stemming. Door letterlijk te bewegen, breng je de hersenen in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren. Deze avond krijgt u uitleg over (het belang van) bewegen, maar zeker ook praktische tips over hoe (meer) te bewegen in de thuissituatie.
Gastspreker: Jacinthe Segers, Fysiotherapie 4all, Uden
24 september 2018: 10 jaar Alzheimer Café Regio 't Groene Woud,
- tijd voor een feestje -
Wij nodigen u van harte uit om dit jubileum samen te vieren tijdens deze feestelijke en muzikale avond.
22 oktober 2018: Humor en dementie
Verandert de beleving van humor als iemand de ziekte dementie krijgt? Het (noodzakelijk) gebruik van humor in het contact met mensen met dementie is voor mantelzorgers en voor professionals vaak moeilijk. Wat is humor eigenlijk, wat is de functie van humor? Deze avond gaat over het bewust worden van uw lach en uw humor. Hoe kunt u humor gebruiken als ondersteuning in de communicatie met mensen met de ziekte dementie? Het is bewezen dat humor een goed hulpmiddel is om contact te maken. Ook in moeilijke momenten kan humor helpen om weer in balans te komen. Humor kan u helpen om het samen prettiger te hebben. Een lach doet uzelf goed, maar ook de ander. Een lach verzacht.
Gastspreker: Corrie Aarts, De Wever, Tilburg.
26 november 2018: Toneelvoorstelling ¨Zoeken¨
Wat betekent het voor ons dat we mensen met dementie in onze eigen omgeving kunnen hebben? In winkels naar 'niks' zien zoeken en bij verenigingen in zichzelf gekeerd zien zitten? Hoe kunnen we deze mensen zich welkom laten voelen en deel van de gemeenschap laten blijven? Wat vraagt dat van ons? Welke houding neem wij aan met betrekking tot het soms wat vreemde gedrag? En waarin kunnen we de soms zwaar overbelaste mantelzorger steunen?
Deze vraagstukken komen aan de orden tijdens het toneelspel "Zoeken", dat gaat over de zoektocht van een man met dementie die steeds minder lijkt te passen in zijn omgeving. Zijn naasten willen hem steunen, maar door onwetendheid en onbegrip is dat nog niet zo gemakkelijk.
Na het toneelspel vindt een korte interactie plaats met de toeschouwers over hun bevindingen.
Uitvoering: Toneelgroep "Medemens" uit Laarbeek.
Vanaf 19:00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19:30 uur en de avond wordt afgesloten om 21:30 uur.
De toegang is gratis
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gespreksleiders:
Erna van Roosmalen, maatschappelijk werker 0411 63 40 00
Bianca Peters, Gz-psycholoog 073 544 33 00