Logo mooiboxtel.nl
De slagwerkgroep in actie.   | Fotonummer: 230ec3
De slagwerkgroep in actie. (Foto: Regy van den Brand)
Algemeen nieuws

Volle agenda voor Slagwerkgroep Fanfare Concordia uit Liempde

  Cultuur

Liempde - Zes slagwerkers die deelnemen aan de CULTURALE aanstaande zaterdag, een slagwerkconcert in de Serenade met Den Dungen en Esch op 21 oktober en de Slag om Ammerooie op 4 november, drie leuke optredens die de komende maanden op het programma staan voor de slagwerkgroep uit Liempde. Maar ook afgelopen zondag mochten de Liempdse muzikanten hun drumkunsten vertonen op het wereldrecord slagwerkers aan zee.

'Echt gaaf', 'supervet' en 'heel mooi', zo wordt het immense evenement waar 2.000 drummers aan meededen omschreven door de aanwezigen uit Liempde. De bijna voltallige slagwerkgroep bestaande uit twaalf man was 's ochtends vroeg naar Scheveningen gereden om daar deel te nemen aan het concert. Familie en vrienden waren ook meegereisd om de recordpoging te aanschouwen. Zij behoorden tot de maar liefst 40.000 bezoekers. Onder leiding van Cesar Zuiderwijk, drummer van The Golden Earring en organisator van het optreden, hadden Teun Bressers en Koen Pouwels, twee slagwerkers van Fanfare Concordia, het enorm naar hun zin. "Een vermoeiend dagje", volgens Pouwels. "Maar het was het allemaal waard. Zoiets zorgt voor een goede dynamiek in de groep." Ook Bressers begint te glunderen als het over de recordpoging gaat: "Als je met 500 man allemaal hetzelfde aan het drummen bent, dan gaat dat keihard." Hij vervolgt zijn verhaal: "En je speelt met Cesar Zuiderwijk, dat gebeurt ook niet elke dag."

Creatieve act tijdens CULTURALE
Vanavond zullen zes slagwerkers van Fanfare Concordia uit Liempde een bijzonder optreden tijdens CULTURALE in Boxtel weggeven. Op Podium 2 mogen zij om 21.00 uur een kwartier lang laten zien wat ze in huis hebben. Dit doen ze op hun eigen originele manier. Op deze wijze proberen ze mensen te trekken voor het concert in oktober. De slagwerkgroep heeft al een keer een goede indruk achtergelaten op het evenement toen ze kliko's gebruikten als drumstel. Dit jaar zullen ladders een rol spelen in het optreden.

Slagwerkconcert in de Serenade
De drie slagwerkgroepen uit Den Dungen, Esch en Liempde treden op zondag 21 oktober op in de Serenade. De entree is gratis en Willie van der Steen, instructeur van de slagwerkgroep uit Liempde, hoopt een volle zaal te trekken. "Afgelopen zondag toont dat er genoeg mensen zijn die van slagwerk houden. Geïnteresseerden uit Boxtel, Liempde en omstreken zijn welkom", aldus van der Steen. De slagwerkgroep uit Liempde nam het initiatief voor dit concert. Pouwels vertelt hoe de samenwerking met Den Dungen en Esch tot stand is gekomen: "Wij hebben een hele hoop slagwerkgroepen gevraagd en uiteindelijk zijn deze twee overgebleven." De slagwerkgroep uit Liempde mag het spits afbijten, daarna is Esch aan de beurt en Den Dungen sluit het concert af. De datum kon niet beter voor de Liempdse drummers. Het is een perfecte generale repetitie voor de Slag om Ammerooie die twee weken later plaatsvindt. Een gedeelte van de nummers die op 21 oktober worden gespeeld komen ook op 4 november in Ammerzoden naar voren.

Slag om Ammerooie
De slagwerkgroep uit Liempde mag bij Slag om Ammerooie de titel uit 2016 gaan verdedigen. De Liempdenaren doen namelijk weer aan dit evenement mee op 4 november. Ditmaal zal een stuk over het ontdekken en het ontstaan van Amerika worden opgevoerd. "Het is de bedoeling dat als je met je ogen dicht luistert, je het verhaal moet kunnen volgen", legt Pouwels uit. De slagwerkgroep zal ongeveer net zo groot opgesteld staan als de fanfare. Dit komt mede door de melodische instrumenten die de laatste jaren gebruikt worden. Volgens Bressers zijn ze te vergelijken met een piano. Pouwels vult aan: "Maar dan met stokken in plaats van vingers." Door het spelen van melodieën wordt er een extra element toegevoegd. Hierdoor blijft het niet alleen bij het slaan op trommels. Zo kan de slagwerkgroep bijvoorbeeld een medley van allerlei Martin Garrix nummers ten gehore brengen. Pouwels is hier erg enthousiast over: "Voor het publiek is dit herkenning. Die waarderen het ook."

Het zijn dus drukke tijden voor de slagwerkgroep van Fanfare Concordia uit Liempde. Maar hier hebben Van der Steen, Bressers en Pouwels geen problemen mee. "Het is alleen maar leuk. We zijn volop bezig met repeteren en de wisselbeker die we bij de vorige editie van de Slag om Ammerooie mee naar huis namen, blijft mooi hier in Liempde", sluiten de drie mannen vol zelfvertrouwen af.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>