Logo mooiboxtel.nl
Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door v.l.n.r. Wethouder Maruška Lestrade, MUBO voorzitter Maria Voets en toenmalig directeur van de Petrusschool Ilse Lamers  | Fotonummer: 015ad3
Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door v.l.n.r. Wethouder Maruška Lestrade, MUBO voorzitter Maria Voets en toenmalig directeur van de Petrusschool Ilse Lamers (Foto: MUBO / Paul Deelen)
Algemeen nieuws

Gidsen vertellen de geschiedenis van Boxtel aan de hand van de canon van Boxtel

  Cultuur

Museum Boxtel is dit jaar gestart met rondleidingen op vaste dagen over de geschiedenis van Boxtel. Voorlopig nog met een frequentie van eenmaal per maand. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten rondleidingen, waarvan één ook met een uitstapje in de directe omgeving van het museum. De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen. Dat zijn Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, én door historicus Willem Wittenberg, die samen met Ben Ophof in MUBO een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. De eerstvolgende vaste rondleiding staat nu gepland op zaterdag 28 juli a.s. om 14.00 uur.

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van o.a. de Heemkunde Boxtel. De 49 thema's zijn verbeeld en verwoord in onze vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Belangstellenden kunnen kiezen uit de volgende drie rondleidingen:
Algemene rondleiding binnen MUBO op basis van een door de gids bepaalde selectie van circa 10 van de 49 vensters van de canon van Boxtel. 
Specifieke groepsrondleiding op basis van wensen van de groep over onderwerpen waarover men graag wil horen. De groep kan dit aangeven door o.a. de canon van Boxtel op onze website te raadplegen (www.muboboxtel.nl). 
Rondleiding deels binnen en deels buiten in de directe omgeving van MUBO. Buiten wordt dan aandacht besteed aan historisch Boxtel's erfgoed zoals o.a. de Heilig Hart kerk, het Ursulaklooster, de Angelaschool. 

Elke rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie te bieden heeft. De vaste rondleidingen zijn in 2018 nog geprogrammeerd op de volgende data: 8 september, 27 oktober en 24 november. De kosten van een rondleiding bedragen € 5,00 per persoon. Naast de vaste dagen kan ook altijd een rondleiding op afspraak worden aangevraagd, ook op werkdagen. 

De vaste rondleiding start om 14.00 uur en duurt inclusief introductie 1,5 uur. Maximaal 10 deelnemers per gids. Voor de vaste rondleiding kan men zich van tevoren aanmelden via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898 met vermelding van de keuze van de soort rondleiding. 
 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>