Eén van de kunstgrasvelden die voetbalvereniging ODC rijk is. (Archieffoto: Jan van der Steen)
Eén van de kunstgrasvelden die voetbalvereniging ODC rijk is. (Archieffoto: Jan van der Steen)

Sporten op kunstgras is veilig

Algemeen

Boxtel - In lijn met de uitkomsten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico’s daarvan concludeert Boxtel dat sporten op kunstgras veilig is. Wel kijkt de gemeente bij de aanleg van nieuwe velden naar betere alternatieven voor de granulaatkorrels.

Volgens het onderzoek van het RIVM zitten in de korrels wel stoffen die geassocieerd worden met kanker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. De stoffen zijn bovendien min of meer opgesloten in het granulaat, waardoor het schadelijke effect op de gezondheid volgens het RIVM ‘praktisch verwaarloosbaar’ is. Ook al zou een strengere norm gehanteerd worden – die voor consumentenproducten – dan nog zou het advies hetzelfde zijn. Het onderzoek richtte zich immers op de gezondheidsrelatie en niet op Europese normen.

Onder andere Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG), GGD GHOR, het ministerie van VWS en de KNVB nemen het advies van RIVM over. Ook de Boxtelse sportclubs sluiten zich naar verwachting gezamenlijk bij het advies aan.

Sportwethouder Herman van Wanrooij houdt er wel rekening mee dat op termijn wordt gekozen voor kunstgrasvelden die voor hun op gras lijkende eigenschappen niet afhankelijk zijn van de granulaatkorrels. “De geest is uit de fles en is heel moeilijk weer terug te krijgen”, merkt hij terecht op. “Ik hoop dat dit een wake-up call is voor de industrie om alternatieven voor de korrels te onderzoeken.”

Het RIVM heeft op verschillende manieren onderzoek gedaan naar rubbergranulaat op sportvelden en eventuele gezondheidseffecten. Lees hier het volledige onderzoek naar de granulaatkorrels op sportvelden.

Uit de krant