
Jubilerend BOXtheater pakt uit met 'Stuk'
Boxtel – Dit jaar bestaat BOXtheater 30 jaar. Écht gevierd wordt dit niet, maar de theatervereniging pakt ook dit jaar groots uit met acht uitvoeringen. 'Stuk' wordt in maart en april opgevoerd, geheel volgens traditie op locatie natuurlijk. "Een voorstelling kost 12,50 euro, maar je moet voor 15 euro plezier hebben", is het credo van de spelers.
Aan een grote tafel, bij productieleider en bestuurslid Ronald Ruijssenaars thuis, zitten Frenk Breuer, Joan van Houtum en voorzitter Marleen Huisman. Bij de vraag op welke locaties ze dit jaar spelen, kijken ze elkaar aan. "Dat geven wij natuurlijk niet prijs!" Het hoort een beetje bij de dertigjarige historie van BOXtheater, dat al vanaf het begin aan locatietheater doet. Volgens het viertal is het, voor zover zij weten, nog niet eerder voorgekomen dat een speellocatie voortijdig 'uitlekte'. Joan: "Het is echt verrassend om te zien dat de bezoekers, ook als we al een aantal shows hebben gegeven, niets prijsgeven!"
Van de huidige leden is Carolien van de Sande de speelster die het langst bij Boxtheater speelt. Zij is al 23 jaar lid. BOXtheater bestaat uit een groep van tien vaste spelers met een groep ondersteuning hieromheen. Zo kwam voorzitter Marleen bij BOXtheater terecht omdat haar woning ooit een speellocatie was nadat zij al jaren een enthousiaste fan was. Toen zij gevraagd werd om voorzitter te worden, hoefde zij hier niet lang over na te denken.
Geen van de oprichters is op dit moment nog actief bij het BOXtheater, maar ondanks dat de bezetting veranderd is, is het concept van de vereniging dat niet. Zo wordt ieder jaar op drie vooraf geheime locaties, op wandelafstand van elkaar, een apart theaterstuk opgevoerd. Dat betekent dat het publiek wordt opgedeeld in drie groepen, die de stukken ieder in een andere volgorde zien. "Daarom is het grappig", lacht Marleen, "dat de bezoekers achteraf vrijwel allemaal aangeven dat ze de drie verschillende stukken in de best denkbare volgorde hebben gezien, terwijl die volgorde er in feite dus niet toe doet."
Dit locatietheater ontstond in 1987, eigenlijk uit arren moede. Frenk: "Omdat onze voorgangers geen eigen plek hadden, zijn ze op locatie gaan spelen en dat is in zo'n goede aarde gevallen dat we dat hebben gehandhaafd." Volgens Joan levert het zoeken naar een geschikte plaats een extra uitdaging op. Marleen beaamt dat: "De drie speellocaties moeten op loopafstand van elkaar af liggen. Als er eentje afvalt kun je soms weer helemaal opnieuw beginnen met zoeken."
Het idee voor een nieuw stuk ontstaat altijd in het voorjaar. Dit wordt dan verder uitgewerkt en er worden regisseurs bij gezocht. Als de conceptversie van het verhaal eenmaal staat, gaan spelers en regie voorzichtig op zoek naar geschikte locaties. "Dat is nogal wat, want als je je woning ter beschikking stelt, betekent dat dat je 800 tot 900 man over de vloer krijgt", constateert Frenk. Volgens hem brengt de uiteindelijke speellocatie altijd iets teweeg, zowel bij spelers als publiek. "We hebben begin maart voor het eerst op locatie gespeeld. En dat voegt zo'n dynamiek toe; dán begint het pas te werken."
Het stuk 'Stuk' gaat over vereniging HBT'87 die een jubileumvoorstelling speelt op het Koninklijk Noord-Brabants Komisch Muziektheater Eenakter Concours. Daarbij dingen zij, samen met 16 andere verenigingen, mee naar de KNBKMEC-trofee. Hoewel de omschrijving ietwat cryptisch is, ligt het in de lijn der verwachting dat HBT'87 enige gelijkenissen met BOXtheater vertoont.
Regisseurs Janneke Franke en Geert Niland regisseren het stuk. 'Stuk' is in eigen beheer geschreven en er loopt voor het eerst een rode draad doorheen die de drie speellocaties met elkaar verbindt. De keuze voor professionele regisseurs is volgens Frenk een belangrijke: "Je kunt bij wijze van spreken de zaterdagbijlage van de NRC laten spelen, maar als je daar een goede regisseur op zet, dan gaat dat werken. Een goede regisseur ziet precies hoe iets gaat werken op het toneel en past een aantal basiselementen toe." Volgens hem geldt het omgekeerde ook: "Van een dijk van een stuk komt zonder goede regisseur niets terecht."
De regisseurs bepalen wie welke rol speelt, hoewel de spelers tegenwoordig ook hun zegje doen. Frenk: "Ik werd vaak gecast als boze man, maar we willen niet steeds in hetzelfde patroon vervallen. Het moet wel verrassend blijven!"
Hoe de stukken op de drie verschillende locaties uit de verf komen, blijft voor de spelers ook nog even een verrassing. Tijdens de generale repetitie krijgen zij voor de eerste en enige keer de stukken op de twee andere speellocaties te zien. Daarbij zullen ze het kritisch publiek vormen om zodoende nog de puntjes op de 'i' te kunnen zetten.
'Stuk' wordt uitgevoerd op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april, donderdag 13 april, donderdag 20 april en vrijdag 21 april. De voorstellingen van 7, 8 en 14 april zijn al uitverkocht. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn te reserveren bij Proeverij 't Goei leven aan de Stationsstraat 2 of via www.boxtheater.nl.