Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Hoe ziet de buitenwereld ons (als samengesteld gezin)?

Column

Vroeger reageerde men vaak negatief: een scheiding en zéker een nieuwe liefde was egoïstisch. Je “hoorde” voor de kinderen desnoods bij elkaar te blijven, maar als dat niet lukte, mocht je niet opnieuw verliefd worden. 

Behalve bij een overlijden van bv. de moeder (of vader), dan vond men het juist wél goed dat men de kinderen een nieuwe papa of mama gunde. Het had meer voordelen: de verantwoordelijkheid voor de kinderen kon worden gedeeld, het was vaak financieel aantrekkelijker, en er leek minder te veranderen, voor de kinderen, want het leek op een “normaal” gezin. 

Het leek hetzelfde, maar het was anders
Er veranderde wél veel voor de kinderen. Ik heb gehoord van een mevrouw die nog moest huilen omdat zij haar grote meisjeskamer moest afstaan aan haar 2 stiefbroertjes en er kwam een nieuwe man, die zij helemaal niet mocht.

Nadelen maar ook voordelen
Tegenwoordig wordt er veel gescheiden, en helaas zijn veel kinderen daarvan beslist de dupe. Maar niet elk kind heeft een onaardige stiefvader of -moeder, er zijn ook kinderen die elkaar juist vinden. Bv. het meisje wat bij haar stiefzusje veel begrip ontmoet over het gemis van haar vader.

Medelijden met kids, weinig begrip voor stiefouder
Toch zijn er nogal wat mensen die zeggen: die árme kinderen, toch…. En helaas is dat nogal eens waar, maar lang niet altijd. En er wordt tegelijk weinig begrip getoond voor de stiefouder, die zijn best doet. De stiefvader die denkt: jouw kinderen vernielen mijn spullen, of: ze doen niks in huis. De stiefmoeder die zich niet op haar gemak voelt als de kinderen van haar partner komen. Pas als ze weer weg zijn kan zij rustig ademhalen.

Belangrijk voor kinderen
Het is voor de kinderen belangrijk, ook als hun ouder is overleden, dat zij loyaal mogen zijn naar hun overleden ouder. Bv. het contact opzoeken met de familie van die overleden ouder, foto’s uit het verleden bekijken. Op zoek naar je roots.

Belangrijk voor de stief/bonusouder
Voor stiefouders (bonusouders) is het belangrijk dat de natuurlijke ouder de opvoeding naar zich toetrekt, en de stiefouder “uit de wind” houdt. En dan nog zal de stiefouder zich vaak eenzaam voelen bij feestjes van de familie van de natuurlijke ouder, omdat iedereen het nog steeds heeft over de ex-partner (die immers als moeder/vader) al zo lang bekend is in de familie.

Afbeelding
Afbeelding
Column 10 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France