Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Bankleguanen…

Column

Een prachtig woord wat moeder vaak gebruikte als haar pubers weer eens lamlendig op de bank hingen met hun gsm. Mevrouw vond actieve kinders om zich heen wel gezellig, maar o, die bankleguanen. Piepjes en stomme herhalende melodietjes, gegiebel…. Het hoort er allemaal bij.

Shit en k*t
Ook de “shit”- en “k*t”-woorden zijn niet van de lucht. Je moet er als ouders maar aan wennen. Sommige ouders zeggen het zelf ook, en dan heb je natuurlijk niets meer te mekkeren, maar als je je eraan stoort is het vervelend. Want het gaat meestal niet expres, ze horen de hele dag niet anders.

Maak niet overal een punt van
Maar als je er echt een hekel aan hebt, kun je er met een geintje nog wel enige verandering in brengen. Boosheid werkt zelden, maar bv. iedere keer bij zo’n woord € 0,50 in een potje doen (waar je dan samen iets leuks van gaat doen), kan wel werken. Maar sommige dingen kun je beter accepteren, zodat je ècht een punt kunt maken van de dingen die onacceptabel zijn. Anders blijf je aan de gang.

Recept voor mislukking 
Ouders zeggen vaak dat ze heus niet veeleisend zijn, en de meesten zijn dat ook inderdaad niet. Soms zou er best wat meer geëist mogen worden. Maar wat wel vaak gebeurd is dat ze verwachtingen hebben, dingen noemen die de kinderen “af en toe” zouden moeten doen en liefst “uit zichzelf”. Dat is een recept voor mislukking. Hoe vaak is “af en toe”? En is het “uit zichzelf” als ze plotseling de stofzuiger pakken nadat jij gisteren zo gemopperd hebt???

Duidelijke afspraken
Kortom: duidelijkheid is veel handiger. Eén keer per week, één keer per dag, en dat liever zonder te mopperen, maar als een vaste afspraak. En als het goed gaat een kleine beloning. Niet direct iets groots en duurs, maar een kleinigheidje of een complimentje, een blijk van waardering. Want waardering hebben we allemaal nodig, ook (nee júist) onze bankleguanen.

Geniet er van

Ik zou ook adviseren: geniet van alle gekkigheden van je kids, voor je het weet zijn ze volwassen.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Luchtige vragen en lastige opdrachten wisselen elkaar af bij Bokselse Kwis
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:41 Ouderen in Regie verontrust over stopzetting Samen Ouder Worden in Boxtel
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:19 Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 08:16 ‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 19:41 Boxtel presenteert sluitende begroting; ‘Maar we zijn er nog niet’
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 12:41 Politieke vragen over opvang asielzoekers