Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Zeker weten…

Column

Ken jij ze ook? Die mensen die altijd zo zeker van hun zaak lijken? Gaat het over de woningcrisis? Zij weten waar het aan ligt. De boerenprotesten? Ze hebben een mening.

Vervuiling d.m.v. stikstof? Zij kunnen het je haarfijn uitleggen. Het kabinet? Heel Den Haag deugt niet! Maar ook als het over de privatisering van ziektekostenverzekering, de fietsenmaker op de hoek, Corona, de oorlog in Oekraïne, over een gevaarlijk kruispunt wat niet wordt gewijzigd, overal hebben zij een mening over.
En het mooie is: ze hebben gelijk en ze weten het ZEKER!!

De twijfelaars
Misschien voel jij je veel meer een twijfelaar. Je weet het allemaal niet precies: je hebt zeker medelijden met de boerenfamilies die mogelijk met hun levenswerk moeten stoppen. Maar aan de andere kant: stikstof is een probleem. We moeten de wereld bewoonbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. En over sommige dingen heb je misschien wél een duidelijke mening. Weet je precies hoe je erover denkt. Of niet.

Degenen die het hardst roepen
Heel veel mensen lopen mee met degenen die het hardst roepen. Ze hebben geen idee, misschien nog nooit over het onderwerp nagedacht, en ja….het klinkt wel logisch en aannemelijk. Dus roepen ze mee, want het is heel gemakkelijk als je iets zeker weet. Je hoeft niet meer na te denken. Het IS GEWOON ZO.

Totdat…
Totdat iemand die jij hoog hebt zitten een tegengestelde bewering doet, die ook wel logisch en aannemelijk klinkt. Dan besef je dat de waarheid die jij aannam tot dusver, misschien toch ook nog andere aspecten heeft, dingen waar jij nog niet over nagedacht hebt. Het is vrij gemakkelijk om een ander na te praten als iemand zegt: Het is beláchelijk dat men hier (of daar) niets aan doet. Daarom is het altijd goed op zoek te gaan naar tegenargumenten. Je denkt het één, ga op zoek naar de andere kant. Als je echt zoekt vindt je beslist tegenargumenten genoeg. En dan begint het echte nadenken pas.

Waarom krijgen de hardste schreeuwers vaak het grootste gelijk?
Degenen die het hardst schreeuwen krijgen vaak veel aanhangers omdat die mensen gemakkelijk meegaan met de meute. Net als bij pesten, zijn er vaak meelopers, die het allemaal niet zo veel uitmaakt, die ook geen slechte inborst hebben. En bovendien: ook veel harde schreeuwers hebben niet altijd slechte bedoelingen. Ze zijn alleen vergeten goed na te denken en beseffen nu dat het een afgang zou zijn, als ze van mening zouden veranderen. En dus blijven ze roepen, soms tegen beter weten in.

Afbeelding