Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Tegenvallende vakanties

Column

Eindelijk vakantie. Nog snel wat vervelende klussen op je werk afgemaakt, koffers gepakt, een laatste inspectie van het huis en gaan….. Persoonlijk denk ik dat van vakanties vaak teveel wordt verwacht en dat het dan soms wel móet tegenvallen. Maar als je voor het eerst (of soms helemaal niet voor het eerst) op vakantie gaat met je samengesteld gezin kan het afzien zijn.

Onderweg
Kinderen die in de auto zitten en om de 40 minuten vragen “zijn we er nou nóg niet..??” Maar ook als je op de plaats van bestemming bent, mooi weer hebt, de tent staat of je bent ingecheckt op je vakantieadres, dan is dat geen garantie voor een fijne tijd.
Zeker als je elkaar nog niet zo goed kent, als je wel weet dat dat ene kind van je partner altijd gaat lopen dreinen, maar daar eigenlijk nu niet aan gedacht hebt….. pfff. Maar ook hier gaat het weer om communicatie.

Buien
Zo hoorde ik van een stel met een samengesteld gezin, waarbij alle kinderen mee waren. Een dochtertje van hem kon af en toe vreselijke buien hebben en hij wist dat zijn vriendin (en haar kinderen) daar zeer allergisch op reageerden. Toen hij zo’n bui aan zag komen, was hij zonder iets te zeggen opgestaan, had hij zijn spullen op het strand opgepakt en was 100 meter verder gaan liggen.

Gebrek aan communicatie
Zijn vriendin had helemaal niet gezien dat er weer zo’n bui op komst was en begreep niet waarom hij opstond en wegging. Het leek wel alsof hij ineens bóós was. Of alsof zij en haar kinderen een enge ziekte hadden….. Zij voelde zich afgewezen, terwijl het zijn bedoeling was om hen te beschermen tegen de bui van zijn dochter. Nou is zo maar weglopen bij je vriendin ook wel extreem, en deze man was ook erg onhandig in dat soort gevallen.

Geen eerste plaats
Maar er kunnen zó veel dingen anders lopen dan je gedacht had. Bv. de kinderloze vriendin die steeds weer geconfronteerd werd met de aanwezigheid van de 2 kleintjes van haar partner, die telkens om aandacht vroegen, steeds voorrang kregen. Na de vakantie moest ze zich bezinnen of ze wel door wilde met deze relatie.

Tips
Overweeg om ieder met de eigen kinderen op vakantie te gaan en dan met z’n tweeën een lang weekend samen.
Zorg dat je in elk geval momenten inplant, om ieder wat met de eigen kinderen te doen.

Afbeelding