Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Al die coalities… het lijkt wel politiek! (over samengestelde gezinnen)

Column

In een stiefgezin zijn er binnen dit gezin altijd mensen die meer en minder aan elkaar hangen. Je kunt het subsystemen noemen of coalities. Er is er één tussen de beide nieuwe partners, het verliefde stel waarbij een van beiden of beiden kinderen hebben. Dan is er een subsysteem van de kinderen onderling van de ene partner, en een subsysteem van de kinderen van de andere partner.

Subsystemen 2, 3 en 4
Maar er is ook een coalitie van moeder samen met haar kinderen en een coalitie van vader samen met zijn kinderen. De moeder heeft bovendien een ouderrelatie met haar ex-partner en de vader heeft een ouderrelatie met zijn ex-partner. Soms zijn die ouderrelaties goed, soms niet, maar uiteindelijk blijven ze samen ouders.

Subsystemen 5 en 6 en mogelijk nog veel meer
En de kinderen hebben ook en coalitie met hun andere ouder, met de ouder die niet in het stief-/bonusgezin aanwezig is. Soms hebben de gescheiden partners ook weer een samengesteld gezin, waarbij er nog eens kinderen van een ander bijkomen. Kortom er zijn allerlei subsystemen die elkaar overlappen, die soms elkaar bestrijden en soms overeenkomen. Soms heb je ook nog coalities tussen alle vrouwen/meisjes en alle mannen/jongens in huis en niet alleen als moeder dochters heeft en vader zonen.

Balans in beweging
Kinderen van de ene partner gaan misschien alleen in het weekend naar de andere ouder, terwijl de kinderen van de andere partner misschien regelmatig over-en-weer naar de andere ouder gaan. Zo’n gezin is dus altijd “in beweging”, in elk geval met minder vastliggende situaties dan in een “normaal” kerngezin. Op zich geeft dat al het nodige gedoe. En dan heb je de geschiedenis van de ene helft van het gezin die totaal anders kan zijn dan de geschiedenis van de andere helft. En er zijn ook nog persoonlijke verschillen, trauma’s etc. die meespelen.

En tot slot
Tot slot zijn er vaak verschillen in opvoedingsstijlen, gewoontes, communicatiestijlen. Men zegt vaak dat er verschillen zijn in normen en waarden maar dat valt vaak wel mee. De volwassenen die erg veel verschillen in normen en waarden zullen een relatie niet lang volhouden. Normen en waarden zijn vaak groot en veelomvattend, zoals de visie op criminaliteit, op “de moraal” (hoe het hoort). En dat ligt vaak wel redelijk bij elkaar in de buurt.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit