Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Ongevraagde adviezen zijn zelden welkom (over situaties die snel kunnen escaleren)

Column

Wat is een ongevraagd advies? Als je om hulp vraagt, vraag je om advies. Maar bemoei ik me met dingen waar je mij niet om vraagt (bv. of je een goede chauffeur bent of niet, of hoe je je auto parkeert, of je je kinderen eten geeft) dan is dat ONGEVRAAGD, oftewel: bemoeizucht.

Bemoeizucht of goed bedoeld? 
Bijna altijd zijn adviezen goed bedoeld en toch ontstaat er al snel wrevel als iemand allerlei adviezen over je uitstort. Het is hinderlijk, het is nl. niet gewenst. Vooral in gezinnen met grotere kinderen (en zeker wanneer een schoonzonen en -dochters bij komen kijken), worden adviezen nog veel sneller als bemoeizucht beleefd.

Ouders bemoeien zich vaak teveel
Ouders kennen hun kind beter dan wie ook. Een schoonzoon of -dochter kent haar nieuwe partner ook wel, maar altijd korter dan de ouders. Verliefde personen zien lang niet alle mankementen die er ook bestaan aan hun nieuwe partner. Ouders kennen die wel. Zij willen vaak de nieuwe partner beschermen tegen ongewenste bijeffecten. Goed bedoeld, maar toch ook: bemoeizucht. Zij weten het immers beter ??

Het verliefde stel
Ook zij vergissen zich in elkaar en in zichzelf, hebben niet in de gaten hoe zij door de nieuwe partner aan zich te binden de bemoeizucht van de ouders aanwakkeren, en dus ook zelf hieraan een bijdrage leveren. Hoe meer zij de ouders buitensluiten, hoe meer bemoeizucht (of: hoe meer zorg). Het is maar hoe je het bekijkt.

“Ik hoef mijn excuses niet aan te bieden”
Dit hoor ik vaak een van de partijen zeggen. En dan weet ik: hier moet nog werk verricht worden. Want fouten maken doen we allemaal, ik heb nog nooit meegemaakt dat alle fouten gemaakt werden door de ene partij, terwijl de andere partij geen enkele vergissing had begaan. Beide partijen dienen hun fouten onder ogen te zien. Maar wijzen naar de ander is gemakkelijker en bovendien wéét je ook vaak niet wat je fout gedaan hebt.

“Wat heb ik verkeerd gedaan?”
Deze vraag kan ook weer ergernis oproepen. Vaak bedoelt men dan: ik zou ècht niet weten wat ik fout doe, kortom: het is jóuw schuld. Dat is weer wijzen naar de andere partij, en maakt daardoor de situatie nog erger. Daarom is hulp van buitenaf zo veel eenvoudiger.

Hele artikel lezen op www.interpunctie.nl/columns/

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman