Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Vage excuses werken niet

Column

Excuses maken als je iets gedaan hebt wat de ander niet leuk vindt, is lastig. Men is er graag zo snel mogelijk vanaf. Men zegt iets van: sorry over wat er gisteren gebeurde (of zoiets).

Dat moet dan maar genoeg zijn. Als ik dan doorvraag wordt er vaak gemompeld: “ze weet wel wat ik bedoel”. Maar daar gaat het niet om.

Duidelijkheid
Excuses maken zijn belangrijk. Je moet daarbij aangeven dat je begrepen hebt wat de ander precies zo’n pijn heeft gedaan, of schade heeft toegebracht. Dus bv. zeggen: ik heb je beledigd door te zeggen dat je een leugenaar bent. Ik weet heel goed dat jij geen leugenaar bent. En dat ik dat bovendien zei in het bijzijn van mijn moeder, dat maakt het nog extra erg. 

Verantwoordelijkheid nemen 
Neem de verantwoordelijkheid, laat zien dat je beseft dat de ander pijn gedaan is, maar ook dat je hem/haar beschadigd hebt in het bijzijn van anderen. Hoe meer begrip je toont voor de gekwetste gevoelens van de ander, hoe beter de ander ermee uit de voeten kan. Daarmee kun je veel respect terugverdienen. En logisch: sorry zeggen omdat je er dan vanaf bent is nog een extra belediging, een manier om nog een trap na te geven.

Verklaringen geven
Uitleg geven kan belangrijk zijn, maar als je te snel met een verklaring komt, lijkt het alsof je een deel van de excuses terugneemt. Dat komt een beetje neer op: sorry dat ik je beledigd hebt, maar je vroeg er ook om. Eigenlijk is het slachtoffer dan medeverantwoordelijk. Dat kan nooit de bedoeling zijn. 

Een verklaring kan wel worden gegeven, maar pas nadat ruime excuses zijn aangeboden. De verklaring mag nooit afdoen aan de excuses. Dus je kunt wel zeggen: ik heb je vals beschuldigd en ik had beter moeten en kunnen weten. Het geld bleek weg, en ik dacht dat jij als enige in de buurt was geweest, dus in mijn beleving kon het niet anders dan dat jij schuldig was.

Afsluiten
Als woorden niet genoeg zijn (bv. je hebt iets kapot gemaakt) dan zou je compensatie kunnen aanbieden. En als je dit alles hebt gedaan, blijf er dan niet in hangen. Ook jij mag fouten maken.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman