Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Pannenkoeken (eten in een samengesteld gezin)

Column

Kinderen lusten allemaal graag pannenkoeken. Maar wat de vriendin van vader ook deed: de kinderen hoefden ze niet. Een klein hapje scheurden ze ervan af, en de rest lieten ze liggen. Ze mochten kiezen wat ze erop deden, maar wilden eigenlijk niks. Was er iets mis met een van de ingrediënten? 

Eten in een samengesteld gezi
Verschillende gewoontes en gezinsculturen kunnen de gezelligheid tijdens het eten behoorlijk beïnvloeden. Sommige mensen eten keurig met vork en mes, anderen likken zelfs hun bord af. En wat denk je van tieners die winden en boeren laten tijdens het eten?

Stilte of geluidsoverlast
Bij sommige gezinnen is er altijd een geladen stilte: men vraagt soms iets aan elkaars kinderen (bv. over school) en met een benepen stem komt er een kort antwoord uit…. En dat is het. Het onderlinge geruzie aan tafel, wat je ook bij kerngezinnen aantreft, is vaak veel minder normaal.

Terug naar de pannenkoeken
Kleine kinderen kunnen het niet aangeven hoe complex ze de situatie ervaren. Maar zij voelen veel. Eerst waren papa en mama samen, toen ging papa plotseling weg en nu is er een vreemde in dat huis, waar eerst papa alleen woonde. Wat moet die vreemde mevrouw hier? Is zij een vervanger van mama?

Loyaliteit
En als ze de pannenkoeken van deze mevrouw lekker vinden, is dat niet zielig voor mama? Wijzen ze hun mama dan af? Kortom: in die kleine koppies speelt zich heel wat af. Het is soms niet alleen loyaliteit, maar soms ook de hoop dat papa en mama weer terug bij elkaar komen. Want voor kinderen is een scheiding altijd verdrietig.

Gevolgen loyaliteit
Als de kinderen loyaliteit blijven voelen kunnen zij ‘gaan zorgen voor’ papa of mama. Zij vinden papa zielig (of mama) en offeren zichzelf op. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat dit niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

Gesprek
Het gesprek hierover zou moeten leiden tot het terugplaatsen van kinderen in de kind-positie. Het kind moet kind kunnen zijn: onbekommerd en onbezorgd. Dat is echter vaak niet het geval.

Afbeelding