Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Praten over de oorlog (of over andere lastige dingen) met kinderen

Column Column

De oorlog in Oekraïne maakt veel los. Iedereen probeert iets te doen om de Oekraïners op te vangen of anderszins hulp te bieden. Tegelijk heeft het ook grote gevolgen voor ons (denk aan de gasprijzen). En dan zijn er de mensen die angstig zijn, waarbij allerlei dingen uit het verleden boven komen of bang worden voor een derde wereldoorlog.

Hoe praat je daarover met kinderen?
Het ene kind is angstiger of zorgelijker aangelegd dan het andere, maar zwijgen maakt het nog moeilijker, want als er niet over gesproken mag worden wordt het groter en enger. Kinderen worden juist angstig wanneer ergens NIET over gesproken wordt. Waar je wel op moet letten is dat kinderen soms aan de haal gaan met iets wat ze opvangen: ze maken daar een eigen verhaal van. Daarom is het goed om erover in gesprek te gaan, zodat je misverstanden weg kunt halen.

Wanneer praat je erover?
Maak het niet groter door er een zwaar moment van te maken. Liever niet voor het slapen gaan, want vaak worden angsten vooral ’s avonds erger. Geruststellende rituelen bij kleine kinderen zoals voorlezen werken kan de rust vaak wel weer herstellen. Eigenlijk zou je het tussen “de soep en de aardappelen” (zo zei men vroeger) moeten bespreken. Dat betekent, wanneer je toch met z’n allen over koetjes en kalfjes praat. Maar echt emotionele dingen, dingen die angstig of verdrietig maken kun je weer beter niet tijdens de maaltijd bespreken. Bv. als je gaat scheiden, dan vertel je dat niet aan de kinderen tijdens de maaltijd, want dan bestaat de kans dat eten wordt geassocieerd met ellende.

Angstig kind?
Leer een angstig kind om zich wat te onttrekken aan het nieuws. Het Jeugdjournaal kan een leidraad zijn om met kinderen te praten over het nieuws, maar een angstig kind kun je ook helpen door niet dagelijks naar het jeugdjournaal te kijken. En zelf meekijken, zodat je kunt reageren op wat bij je kind misschien te hard binnenkomt.

Komt er hier oorlog?
Soms stellen kinderen vragen waar je liever niet over nadenkt. Je zou dan kunnen zeggen dat je dat nooit zeker kunt weten, maar dat je niet denkt dat er echt een oorlog komt. Hoe jij er met jouw kind over praat is jouw manier, maar bedenk wel dat er-niet- over-praten ZEKER niet de beste manier is. Eerlijkheid maar niet tot in detail.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman