Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - ‘Ze moeten ook naar jou luisteren’

Column

Ouderschap in een samengesteld gezin.
Als ouder in een samengesteld gezin kan het heel lastig zijn dat je kinderen een vraag stellen aan je partner via jou. Je voelt je een doorgeefluik. En je partner geeft zijn mening over hoe jij je kinderen opvoedt. Wat moet je er allemaal mee? Veel partners worstelen hiermee.

Rechtstreekse communicatie
Ik ben vóór rechtstreekse communicatie, maar tegelijk waarschuw ik hiervoor. Bij een samengesteld gezin moet je uitkijken: als je een kind van de partner aanspreekt op bv. ongewenst gedrag, is het nog maar de vraag of dat kind naar deze stiefouder wil luisteren. Er moet eerst sprake zijn van een redelijke verstandhouding. Gezag krijg je niet zomaar.

Een kind dat niet “wil luisteren” is geen onwillig kind
Een kind dat niet wil luisteren is een kind wat ergens last van heeft. Bij pubers is een zekere mate van verzet “normaal”, maar jongere kinderen twijfelen of ze loyaal mogen zijn aan (mogen luisteren naar) de stiefouder. Vallen ze daarmee hun eigen ouder niet af?

De relatie met kinderen van een ander 
Deze ontstaat soms vanzelf en spelenderwijs. Toch zul je altijd een verschil voelen tussen “eigen” en “niet-eigen”. Je hebt uiteindelijk geen gezag over het kind van je partner, de ouders hebben het gezag. Tegelijk draag je wel verantwoordelijkheid. Als je het kind kunt behoeden voor een ongeluk, behoor je dat te doen.

Positie van bonus-/stiefouders
Deze is lastig. Je voelt dat je soms niet betrokken wordt, tegelijk zie jij dingen gebeuren waar de eigen ouder oogkleppen voor heeft. Bv. het dochtertje van 5 wat alsmaar verleidelijk doet tegen haar vader, die een competitie aangaat met stiefmoeder, die het plaatsje van haar wil inpikken. En vader die dan zijn partner zegt: je moet niet zo kinderachtig doen.

De rol van de natuurlijke ouder is cruciaal
De positie van de stiefouder versterken kan alleen als je als natuurlijke ouder dit duidelijk aanstuurt. Daarom dienen jullie als partners in een samengesteld gezin elkaar goed aan te vullen en hierover veel te praten. Een stiefouder krijgt niet vanzelf een rol om zelfstandig interventies te doen. Daarvoor moet de natuurlijke ouder de weg effenen. Dat lijkt moeilijk en vraagt in 1e instantie wel wat van hem (of haar) maar uiteindelijk maakt dit ook zijn/haar eigen leven een stuk eenvoudiger.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit