Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Grensoverschrijdend gedrag (conflict coaching of een juridisch traject?)

Column

Als je naar de politie gaat, een advocaat inschakelt of de hulp van een vertrouwenspersoon inschakelt bij grensoverschrijdend gedrag geeft het vaak ook teleurstellingen: 

  • Zo’n traject duurt lang (soms jaren) 
  • Het kan beschadigend zijn voor het slachtoffer
  • Het conflict wordt groter 
  • In hoeverre is het bewijsbaar

Bespreekbaar maken
Bespreekbaar maken is iets anders dan een juridisch traject aangaan. Natuurlijk moet er soms een juridisch traject volgen, vooral als het een grootschalige aangelegenheid is. Maar meestal is het slachtoffer meer gebaat bij het herstellen van veiligheid: het grensoverschrijdend gedrag moet stoppen!

Buitenstaanders
Zij zijn nogal eens geneigd om te zeggen “dat hoef je niet te pikken, ik zou er werk van maken..”, niet wetend dat het middel soms net zo erg kan zijn als de kwaal. Je wilt vaak je baan niet kwijt, je hebt vaak een heleboel te verliezen.

Intern of extern
Bedrijven hebben vaak een interne vertrouwenspersoon. Die kan vaak goed werk doen, maar tegelijk wordt deze ook betaald door de werkgever. Mediation is vooral geschikt als beide partijen gelijkwaardig zijn. Maar bij een werkgevers-/werknemersrelatie is er machtsongelijkheid (net als bij leraar/student, volwassene/kind).

Wat is het beste traject?
Het is belangrijk dat het slachtoffer een klankbord heeft waarbij uitgezocht wordt wat voor het slachtoffer belangrijk is. Wil ik mijn baan behouden? Wil ik weg? Hoe kan ik bereiken dat mijn veiligheid gegarandeerd kan worden? Moet de ander straf krijgen? Of is het voldoende als ik ervan op aan kan dat het niet meer zal voorkomen?

Slachtoffer voor de 2e keer
Pas als al deze vragen voldoende zijn beantwoord (zonder dat deze ingefluisterd zijn door een ander, of in allerijl stappen zijn gezet die niet meer terug te draaien zijn kun je een traject kiezen. Dat is voor iedereen anders. Niemand mag gedwongen worden een traject in te gaan wat niet bij hem/haar past. Want dan wordt men voor de 2e keer slachtoffer.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit