Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Opvang bieden aan familielid

Column

Enkele jaren geleden hadden zij een zus van mevrouw opgevangen. Zij was gescheiden en was op zoek naar woonruimte. Deze zus was zelf erg actief op zoek en had binnen een mum van tijd eigen woonruimte gevonden. Toen een broer van meneer in een zelfde soort situatie kwam was het volstrekt logisch om ook voor hem opvang te bieden. Dit verliep echter heel anders.

Schulden
Allereerst waren er schulden die moesten worden afgelost. Geen verschrikkelijk hoge bedragen, maar broer had geen rooie cent. Dus betaalden zij de schulden maar. Broer was wat depressief en zat meestal op de bank. Dit werkte op den duur op de zenuwen bij de rest van het gezin. Na een half jaar was de situatie praktisch onhoudbaar geworden.

Mijn advies in dit soort situaties
Ik adviseer te kijken of er andere mogelijkheden zijn dan iemand te laten intrekken. Maar als het niet anders kan, dan wel vooraf goede afspraken maken. Bv. wat de intrekkende persoon voor taken op zich gaat nemen, tot hoe lang hij kan blijven, wat evt. vergoedingen zijn, etc.
Dit was allemaal niet gebeurd. En zo kwam het dat ze mij ten einde raad vroegen wat te doen.

Gesprek met de partners
Hierin heb ik uitgediept wat zij als mogelijke oplossingen zagen. Zij zagen in het begin geen enkele oplossing, maar omdat ik een frisse blik en ideeën had kwamen er toch enkele op tafel. Maar het leek hen ook moeilijk dit bespreekbaar te maken met broer. Ik heb hen tips gegeven hoe dit aan te kaarten en daarna heb ik het gesprek tussen de broer en de partners begeleid.

Wat hierbij belangrijk is
Vermijden dat er ruzie van komt, vermijden dat men elkaar verwijten gaat maken. Uitspreken van zorg om elkaar, maar ook erkenning van de moeite die men over en weer heeft gedaan om de zaak draaiend te houden. Uitspreken van irritaties is zeker ook belangrijk, maar zodanig dat wederzijds begrip ontstaat. Dan leert men er ook wat van.

Achteraf bezien
Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het beter is in dit soort situaties vóóraf mijn hulp te vragen dan te wachten tot het uit de hand gelopen is, of uit de hand dreigt te lopen. Achteraf hadden zij daar veel spijt van. Het had hen veel ellende gekost.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman