Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Zijn het echte tranen?

Column Column

Zijn dochter van 13 jaar kon zich soms behoorlijk aanstellen, vond vaders vriendin. Als dochter haar zin niet kreeg, als ze een tegenvaller had, als ze ruzie met een vriendin had… altijd weer die tranen. En haar vader die trapte er steeds in…..

De buitenstaander
Soms ziet de buitenstaander meer dan de betreffende ouder, ook omdat hij (in dit geval zij) meer afstand heeft van het kind. Zij zag precies hoe dochter haar vader bespeelde om haar zin te krijgen.

Visie vader
De vader zag het heel anders. Hoewel hij zijn vriendin een zachtaardig persoon vond, vond hij dat ze jaloers kon reageren naar zijn dochter. Zijn vriendin was erg kritisch, terwijl het om een meisje van 13 jaar ging. Niets kon zijn dochter goed doen, àlles werd gezien als negatief, als manipulatief, terwijl hij zijn dochter echt heel anders kende: een gevoelig meisje, dat zich soms verschool achter een pubermasker.

Wie had er gelijk?
Vader en zijn vriendin kwamen bij mij om te horen wie er gelijk had. Volgens de vriendin waren het geen echte tranen wanneer vader puur verdriet zag bij zijn dochter. Natuurlijk kan ik geen uitspraak doen wie er gelijk heeft en wie niet: ik ben geen rechter.

Ik had een andere visie, die noch de ene visie noch de andere verwierp. Kinderen zijn geen heilige boontjes en kunnen wel degelijk manipuleren. En het is wel handig als je daar niet steeds intrapt. Anderzijds zijn kinderen soms verdrietig en voelen ouders dat heel goed aan, ook al kunnen ze het niet “hard maken”.

Wat was er eigenlijk aan de hand?
Ik was nog veel meer een buitenstaander en kon dus ook veel gemakkelijker zien wat er loos was: de vader en zijn vriendin wilden allebei hun gelijk bewijzen en kregen daardoor ruzie. Soms zal de een gelijk hebben, soms de ander. Maar door met elkaar te gaan ruziën kom je geen stap verder: je vecht erom wie gelijk heeft en komt niet toe aan de oplossing.

De oplossing
Niet ieder aan een kant van het touw trekken maar samen overleggen wat het in dit ene geval zou kunnen zijn, zodat je daar een gezamenlijk beleid op kunt voeren. Het is plezieriger EN effectiever.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman