Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans - Schapen en wappies (over coronaconflicten)

Column Gedichten

Er wordt heel verschillend gedacht over bv. vaccineren bij corona. Degenen die zich laten vaccineren worden denigrerend makke schapen genoemd, degenen die dat niet doen worden uitgescholden (wappies). Je wilt noch een wappie, noch een mak schaap zijn, toch? Daarmee wordt het onderwerp doorgetrokken naar iets wat je BENT, niet naar iets wat je VINDT. Hele families, vriendenkringen, etc. vallen uit elkaar omdat men hier verschillend over denkt. Ieder mag zijn eigen mening hebben over van alles, maar hierover niet. 

Hoe zou dat komen?
Ik denk dat vooral door de manier waarop erover gesproken wordt. Zoals ook bij andere dingen wordt hierin gepolariseerd: je moet kiezen bij welke groep je wilt horen (wat je BENT) en het is zwart of wit. Maar er bestaat veel meer grijs dan zwart en wit. En als je niet bij de wappies wilt horen móet je je laten vaccineren. Het heeft te maken met je hele identiteit. De heftigheid kan ook te maken hebben met zorg (als jij hierin meegaat dan verliezen we elkaar). Dat verlies kan zijn het verlies door overlijden aan Corona, maar ook de angst om de vriendschap of het respect van de ander te verliezen). Je herkent elkaar niet meer.

Oplossing?
Het is een lastige materie, en ik heb geen oplossing. Ik heb alleen enkele adviezen: drijf het niet op de spits. Hou op met elkaar naar beneden halen, laat iedereen héél. Hoe meer je de ander in de hoek drijft, hoe groter het conflict wordt.

Het is lastig om hierover te praten, zeker als je denkt de ander te moeten overtuigen. Als je in een groep gelijkgestemden bent is het gemakkelijk om mee te lullen, maar een dissident krijgt het zwaar en lijkt overtuigd te moeten worden. Hou daarmee op! 

Agree to disagree
Het is belangrijk om te beseffen dat je het misschien niet met elkaar eens bent en dat je het mogelijk hierover ook niet eens wórdt. En dat dat niet hóeft. Het is ook beter vragen te stellen dan met stellingen te komen. Bv. “hoe zie jij dat?” i.p.v. “je bent gek dat je hierin gelooft”. Bij jouw andere mening kun je zeggen “ik zie dat anders” en jouw mening geven. Ga niet te lang door en sluit de discussie af met: “we mogen allemaal een andere mening hebben” en ga rustig over op een ander onderwerp.

Het ráákt iederen
Als de ander een ander geloof aanhangt, anders denkt over euthanasie, anders denkt over straffen (de doodstraf), anders denkt over opvoeden, zou je dat onderwerp vermijden. Maar omdat corona zo op de voorgrond is, alles bepalend in het leven is, kan je er bijna niet omheen. Laat Corona niet meer kapot maken dan je lief is.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk