Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Belang van berusting en flexibiliteit

Column Column

Tegenvallers kunnen sommige mensen volledig uit het evenwicht brengen. Anderen halen hun schouders op en gaan gewoon door. Hoe beter je kunt omgaan met tegenvallers in het leven, hoe prettiger je leven verloopt. Voor jezelf èn voor anderen. Er is geen leven zonder tegenvallers, iedereen moet zich regelmatig aanpassen aan het leven dat andere dingen doet dan jij had bedacht.

Grote en kleine tegenvallers
Grote tegenvallers zijn natuurlijk ernstige zaken als overlijden, scheiden, grote conflicten, ontslag, ernstige ziekten etc. Daar kun je natuurlijk niet zo gemakkelijk je schouders bij ophalen. Maar als jij rechts wilt en de ander wil links, of jij wil het raam open en de ander wil het dicht, muziek aan of muziek uit, doperwtjes of bloemkool, dan zou dat niet je leven moeten vergallen.

Aan de lopende band
In samengestelde gezinnen zijn er aan de lopende band dingen die anders lopen. In gewone gezinnen ook, maar in samengestelde gezinnen kan het gaan om een STIEF-kind wat het eten laat staan, dat niets laat weten als het later komt met eten. Of dat een stiefkind vraagt of het vriendje mag blijven slapen, terwijl jij rust wilt.

Flexibiliteit
Hoe beter jij tegen veranderingen kan, hoe beter jij kan omgaan met dingen die plotseling helemaal anders zijn, hoe gemakkelijker je leeft (zeker in een samengesteld gezin). Als jij en je partner plannen hadden om enkele dagen weg te gaan, en een van de ex-partners doet een beroep op je, dan kan het zijn dat je je plannen moet omgooien.

Alles omgooien
Je plannen omgooien voor je eigen kind(eren) is niet zo snel een probleem. Maar je plannen omgooien voor de kinderen van een ánder…..tsja. En met kinderen is er vaak wat aan de hand, een kind heeft de arm gebroken, een familielid wat op sterven ligt waardoor je ex- partner minder beschikbaar kan zijn voor je kind. En jij wilde net op vakantie gaan, maar je kind moet wel naar school…..

Afbeelding