Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Een conflict is een hulpmiddel

Column Column

Niemand wil conflicten. Het is echt niet plezierig. Maar een conflict wil jou iets duidelijk maken. Een conflict wijst je op iets waar je aandacht aan moet besteden. Veel mensen vermijden conflicten en willen er niet over nadenken. En hoe begrijpelijk ook: ze leren dus niks.

De minste weerstand
Sommige mensen nemen de weg van de minste weerstand: ze gaan weg bij die baas, ze gaan verhuizen uit die vervelende omgeving, ze gaan soms scheiden (van vrienden/van een partner) en denken: nu ben ik er vanaf. Even is dat zo, totdat het conflict zich in een nèt iets andere vorm aandient. En weer verbreekt men het contact, weer teleurstelling, weer verdriet.

Wees dankbaar voor het conflict
Als je nu eens anders kijkt naar een conflict: niet als “vervelend” en “het ligt aan de ander” maar als een goede leermeester. Het conflict wil je iets vertellen. Denk eens na over het conflict. In welke situaties doet het zich voor? Waar zou het mee te maken kunnen hebben?

Vrij associëren
Wat wil het leven jou echt leren? Zoek eens binnen jezelf i.p.v. in de omgeving. Wat had jij anders kunnen doen, hoe had jij anders kunnen reageren? Waar moet je aan denken? Doet het je denken aan iets/iemand uit je jeugd? En nee…. Voel je niet schuldig als je een foutje van jezelf ontdekt: wees trots op dat je het aandurfde om er naar te kijken! Erken dat jouw “foute” gedrag ergens voor nodig is geweest, zodat je mild kunt zijn tegenover jezelf.

Je kunt er ziek van worden
Sommige mensen hebben dagelijks conflicten, soms lijkt het alsof ze ervan genieten. Een conflict blijft zich echter aandienen, totdat jij onder ogen ziet wat er aan de hand is. Soms zelfs zo lang dat je er ziek van wordt. Als jij niet voor jezelf zorgt, als jij niet nadenkt, dan trekt het lichaam aan de handrem.

Ben je daarom “schuldig” aan je eigen ziekte? Zeker niet. Niemand is voor de lol ziek. Het is een manier waarop men zichzelf gevangen en onwetend houdt, een manier om jezelf dwars te zitten. Wil je eens sparren hierover? Je bent ook welkom voor slechts één of twee gesprekken.

Afbeelding
Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France