Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Je ex en je aanstaande

Column Column

Het ligt er aan hoe de contacten met je ex-partner zijn, maar het is hoe dan ook belangrijk goed na te denken over de manier waarop deze aan elkaar worden voorgesteld. Natuurlijk is het ook van grote invloed hoe je uit elkaar bent gegaan. Ging dat relatief rustig? Of waren er grote en langdurige conflicten. Hoe is de band nu?

Wrevel
Wat belangrijk is, is dat er geen extra wrevel ontstaat, omdat je hem/haar overslaat terwijl je nieuwe partner toch (in zekere mate) voor zijn/haar kinderen gaat zorgen. Dat ligt gevoelig.
Zorg dus dat de ex-partner hier bijtijds in betrokken wordt.

Verhalen
Natuurlijk heb je ook situaties waarbij je weet dat de ex-partner allerlei dingen gaat zeggen tegen de kinderen, waarbij je er dus voor moet zorgen dat de kinderen een eigen oordeel kunnen vormen. Maar meestal zal de ex-partner verstandig zijn en geen gekke verhalen gaan rondstrooien.

Geen (wed)strijd
Het is belangrijk dat zowel de ex- als de aanstaande partner niet uit zijn op ruzie of een strijd wie de beste partner en/of verzorger van de kinderen zal zijn. De aanstaande partner moet beseffen (en helaas gebeurt dat ook wel eens niét) dat hij/zij geen plaatsvervangende ouder zal zijn en dus niet zal hoeven opvoeden. De kinderen hebben immers twee ouders, geen drie.

Mogelijkheden
Respect van de nieuwe partner voor de positie van de afwezige ouder en andersom is belangrijk. Een kennismaking tussen ex en aanstaande kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Een bijeenkomst arrangeren tussen de ex en de aanstaande
  • Een bijeenkomst arrangeren tussen ex, partner en aanstaande 
  • Gewoon in het wekelijks ruil-moment van de kinderen
  • Op een feestje of iets dergelijks.

Aanbeveling
Wanneer beide personen respectvol en verstandig reageren is er beslist iets voor te zeggen dat de ex en de aanstaande (dus zonder de andere ouder) met elkaar kennis maken, ook al vindt de andere ouder dat vaak geen prettig idee.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit