Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Geen stiefmoeder en toch in het verdomhoekje

Column Column

Annelies woont al enkele jaren met de liefde van haar leven. Ze zijn over het algemeen heel gelukkig samen. Toch blijft er iets dwars zitten.

Er tussenin

Haar man heeft twee dochters (35 en 32 jr), die beiden ook al weer getrouwd zijn en kinderen hebben. De oudste dochter is het grote probleem: deze heeft vanaf het begin tussen vader en Annelies in gestaan. Steeds liet ze overduidelijk blijken dat mevrouw geen positie had en ook nooit zou krijgen, wat haar betrof. Annelies mocht geen oma zijn van haar kinderen. De jongste dochter was ook niet erg blij met de komst van Annelies, maar zij duldde haar nog enigszins. Inmiddels is dát contact verbeterd.

Doorbrieven

Maar t.a.v. de oudste dochter blijven er steeds problemen. Haar man gaat regelmatig alleen naar zijn dochters op bezoek, wat Annelies niet zo erg vindt, maar wat ze dan later bemerkt is dat haar man dingen hoort van zijn dochter die hij “moet doorbrieven” van zijn dochter, bv. dat Annelies ervan verdacht werd te stoken tussen vader en dochter.

Wat was er gebeurd?

Annelies was er achter gekomen dat vader tegen zijn dochter ook verteld had over probleempjes die er zo af en toe speelden tussen Annelies en hem. Iedere relatie kent wel kleine (en grotere) strijdpunten, en vader was zo onverstandig geweest om die met zijn dochter te delen. Toen Annelies aangaf dat ze niet wilde dat hij dat met zijn dochter besprak, en hij ook dit weer met dochter deelde, ging het nog verder mis. Annelies mocht zich er (volgens dochter) niet mee bemoeien wat haar vader en zij bespraken. Bovendien gaf dochter haar vader natuurlijk gelijk bij elk ruzietje.

Daar wordt het niet beter van

Loyaliteit tussen vader en dochter is volkomen normaal, maar dat vader zijn dochter belast met de ruzies van hemzelf met zijn vriendin, dat is onverstandig. Op de eerste plaats moet hij daar de kinderen niet mee belasten, maar op de tweede plaats betekent dat nog meer onderlinge strubbelingen tussen Annelies en zijn dochter. Daar wordt het niet beter van.

Hulpverlening

Ik leerde het stel hun ruzies voortaan zelf te beslechten en bovendien begreep vader later ook dat hij het voor iedereen moeilijk had gemaakt door de conflicten te delen met zijn dochter. Annelies wordt nooit de vriendin van dochter, maar de relaties zijn genormaliseerd, sinds hij dat niet meer doet. Het geeft hem zélf ook meer rust.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Luchtige vragen en lastige opdrachten wisselen elkaar af bij Bokselse Kwis
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:41 Ouderen in Regie verontrust over stopzetting Samen Ouder Worden in Boxtel
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 12:19 Een vlindertuin bij de Croon en een oase op de Markt? D66 presenteert Groene Kansen Kaart
Afbeelding
Algemeen 29 sep, 08:16 ‘Uit zijn jas gegroeide’ Jumbo sluit de deuren voor verbouwing
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 19:41 Boxtel presenteert sluitende begroting; ‘Maar we zijn er nog niet’
Afbeelding
Algemeen 28 sep, 12:41 Politieke vragen over opvang asielzoekers