Impressie van het woonconcept dat ontwikkelaar zonder winstoogmerk Blue Millies wil realiseren in onder andere de gemeente Boxtel. De illustratie is gemaakt door de Boxtelse Myrte van Rijt.
Impressie van het woonconcept dat ontwikkelaar zonder winstoogmerk Blue Millies wil realiseren in onder andere de gemeente Boxtel. De illustratie is gemaakt door de Boxtelse Myrte van Rijt. Foto: Myrte van Rijt.

‘Woonwijk van de toekomst’ koop je samen

Bouwen en wonen

Veel groen, gezellige buurt, maar ook privacy, (sport)voorzieningen, voordelige, duurzame huizen en kringlooplandbouw. Dat is in een notendop Blue Millies: woonwijk van de toekomst. De ontwikkelaar zonder winstoogmerk van onder anderen Steef van Lokven, oud-inwoner van Esch, hoopt de eerste pilot in Boxtel te realiseren. Vrijdag 5 april vanaf 14.00 uur organiseert Blue Milies een evenement over de toekomst van wonen in De Walnoot.

De plannen klinken op zijn minst idealistisch. Dat van een groenrijk vakantiepark. En dit alles gestoken in een modern jasje. Duurzaamheid en slim omgaan met energie zijn inbegrepen. De opzet nodigt uit om sociaal actief te zijn, maar bewoners worden daartoe niet verplicht. De boer verkoopt er groenten, er is sport en recreatie. Idealistisch of niet, Blue Millies voelt zich inmiddels gesterkt door zo’n 2.500 geïnteresseerde huishoudens in en rond 37 verschillende steden.

Waar nieuwe woonconcepten zoals tiny houses en seniorenbuurten (knarrenhofjes) vooral specifieke doelgroepen uit de samenleving aanspreken, focussen de oprichters van Blue Millies zich juist op het brede midden: van jong tot oud, van boeren tot yogaliefhebbers. Er is plek voor 25 huizen met circa 75 bewoners. Ieder huishouden wordt voor 4 procent eigenaar van de buurt, inclusief voorzieningen.
Er worden aan de achterkant al een poos vrijblijvende gesprekken gevoerd met de gemeente Boxtel over de mogelijkheden. ,,Boxtel was de eerste die intensief wilde praten over onze beweging. Ik merk dat de mensen eerder openstaan voor je ideeën als je van dezelfde plek komt”, vertelt Van Lokven, oud-scholier van het Jacob-Roelandslyceum.

Medeoprichter Jan van Veelen uit Utrecht: ,,Boxtel heeft echter geen geschikte gronden in bezit. Dus we willen graag met andere perceeleigenaren in contact komen.” Blue Millies wacht nog op een primeur. Van Veelen: ,,Maar in de regio Den Bosch hebben we al zo’n tweehonderd geïnteresseerden.”
De Utrechter is samen met Van Lokven en vijf andere partners sinds drieënhalf jaar bezig met het concept. Daarvoor zijn er intensieve samenwerkingen geweest met onderwijsinstellingen zoals de Wageningen Universiteit en de Hogeschool Utrecht.
Van Veelen: ,,Normaal gesproken koopt een projectontwikkelaar eerst grond en maakt-ie daarna plannen. Wij doen het precies andersom en hebben onder meer op basis van de input van een paar honderd huishoudens eerst een concept bedacht. Nu zoeken we grond.”
Het wijkje beslaat een gebied van anderhalve hectare. Een derde van de grond is voor kringlooplandbouw. De rest is ingericht voor sport en recreatie en de prefab houtbouwwoningen op een betonnen fundering.

Van Veelen: ,,Of er veel grond voor nodig is? Nee, totaal niet! De bevolkingsdichtheid is vergelijkbaar met die van een stad als Den Haag. We maken andere keuzes bij de inrichting. Je hoeft niet alles vol te leggen met stoepen en asfalt. Huizen zijn kleiner dan normaal, maar bewoners krijgen daarvoor meer tuin terug.”

Frappant is dat het idee voor Blue Millies om een heel andere reden is ontstaan dan woningbouw. Van Veelen en Van Lokven gaven allebei workshops over ondernemen met impact voor de samenleving.
,,Dus dachten we zelf ook na over impact hebben. En we kwamen uit bij wonen”, zegt Van Lokven. Compagnon Van Veelen vult aan: ,,Mijn zus en haar gezin wonen in het plaatsje Otterlo op de Veluwe. Daar helpt iedereen elkaar. De cohesie in dat soort dorpen is veel beter dan in steden.”

Toekomstige bewoners kopen de hele woonwijk. Er worden 25 hypotheken annex bouwdepots aangevraagd die op een hoop worden gegooid. Een buurt moet 7 miljoen euro kosten: Blue Milles streeft naar 265 duizend euro voor een klein huis van 65 vierkante meter en 285 mille voor eentje van 85 vierkante meter.

Het evenement over de woningmarkt in De Walnoot is op vrijdag 5 april van 14.00 tot 20.00 uur. Onder andere wethouder Désiré van Laarhoven, een vertegenwoordiger van projectontwikkelaar Heijmans, Boudewijn Tooren van Creabitat en Marjolein Jonker, aanjager van tiny houses in Nederland, spreken op het evenement. Aanmelden en meer info: www.bluemillies.nl

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store. 

Jan van Veelen.
Steef van Lokven.

Uit de krant