De Boxtelse volleyballer Remco van den Elshout aan de bal. Foto's: Noa Klerckx | VIBESS
De Boxtelse volleyballer Remco van den Elshout aan de bal. Foto's: Noa Klerckx | VIBESS

Remco smasht zich van Blox naar eredivisie

Sport

Remco van den Elshout (20), geboren en getogen Boxtelaar, speelt met Limax uit Maasbracht de landelijke bekerfinale, op maandag 1 april. De volleyballer komt uit in de eredivisie. Bovendien speelt hij met Oranje onder 22 van 9 tot en met 14 juli het Europees kampioenschap in eigen land.

De weg naar de top begint voor sporters vaak al in hun vroege jeugd. Dat ligt voor Remco anders. ,,Ik heb eerst een paar jaar aan atletiek gedaan, ging pas volleyballen omstreeks mijn twaalfde. Totaal niet met de gedachte aan de eredivisie of wat dan ook.” Na een jaar of drie maakte hij de overstap van het Boxtelse Blox naar VVC Vught. ,,Ook toen speelde niveau nog geen rol. Er was in Vught toevallig een team waar ik qua leeftijd goed in paste.” 

Maar langzamerhand begon het te kriebelen bij de boomlange sporter. ,Ik vond het spelletje steeds leuker en ging na een jaar naar Donki Sjot in Den Dungen, een club die op een behoorlijk niveau uitkomt.” Remco ontdekte wat de topdivisie inhoudt, slechts een treetje onder de eredivisie. Hij zette er beslissende stappen. ,,Een teamgenoot van mij trainde op Papendal bij Jong Oranje en vroeg of ik een keer mee wilde doen.” Oud-topspeler Ron Zwerver begeleidt volleyballers richting Amerikaanse universiteitsteams en zag ook het talent in de Boxtelaar. Remco: ,,Zwerver heeft mij min of meer naar Oranje onder 22 geloodst.”

Mentale kracht

Twee jaar geleden stroomde Remco in het voorportaal van het grote Oranje in. ,,Ik was duidelijk de zwakste schakel. Dat viel niet altijd mee.” Ondanks dat hij er flink aan moest trekken, beseft de jonge topsporter dat deze periode hem veel heeft gebracht. ,,Ik ben mentaal weerbaarder geworden. Zo’n proces is wel eens pijnlijk, maar nu pluk ik er de vruchten van. In topsport, en zeker in volleybal, is mentale kracht ontzettend belangrijk. In het veld moet je altijd alert zijn.”
Bij Oranje onder 22 werkte oud-international Guido Görtzen, die tevens coach is van Limax, de club waar Remco nu speelt. ,,Ik wilde doorgroeien in mijn sport en heb hem gevraagd of ik bij zijn vereniging terechtkon. Zo ben ik in de eredivisie beland.” Hij verhuisde nog niet zolang geleden vanwege praktische redenen voor zijn sport naar een dorpje vlakbij het Limburgse Maasbracht.

Om de prijzen

Limax komt nog niet zo lang uit in de hoogste nationale competitie. De vereniging draait momenteel mee in de top vier van het land. ,,Het bestuur heeft een paar jaar geleden een grote geldschieter gevonden en er zijn goede trainers gehaald, zoals Guido. Daardoor strijden we nu mee om de prijzen. Dat bewijst de bekerfinale wel.” Tegenstander daarin is Orion uit Doetinchem. De wedstrijd begint 1 april om 12.30 uur en vindt plaats in sportcomplex Maaspoort in Den Bosch.

Ongetwijfeld zitten er volleyballiefhebbers uit de omgeving op de tribune. ,,Mijn ouders bezoeken zo ongeveer elke wedstrijd. Zij zijn mijn meest trouwe fans en geven mij alle ondersteuning. En oma volgt mijn verrichtingen via livestream. Mijn vader volleybalde vroeger bij Blue Smash in Boxtel, als kind kwam ik al in de sporthal en keek ik naar hem. Nu zijn de rollen omgedraaid.”

Zijn sport slokt veel tijd op en daarnaast studeert Remco ook nog. ,,Ik vind het belangrijk mijn opleiding af te ronden. Ik studeer sportmanagement. Als ik mijn diploma heb, wil ik me nog meer op het volleybal storten. Ik droom niet per se van de Olympische Spelen of wat voor toernooi ook, ik wil het beste uit mezelf halen. Als dat lukt, ben ik tevreden.”

In ontwikkeling

Voorlopig is de middenspeler van 2,03 meter nog volop in ontwikkeling. ,,Blokkeren, daar ben ik goed in. En ik kan hoog springen. Maar er zijn nog tal van punten waar ik aan moet werken, hoor.” 

Remco geniet elke dag van zijn sport. ,,Ik maakte in een thuiswedstrijd tegen Dynamo in de vijfde set het beslissende punt met een heerlijk blok. De adrenalineboost die je dan krijgt, is nergens mee te vergelijken.”

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Remco van den Elshout torent hoog boven het net uit terwijl hij smasht.

Uit de krant