De letters I Amsterdam zijn enkele jaren geleden uit de stad weggehaald omdat te veel toeristen er mee op de foto wilden gaan.
De letters I Amsterdam zijn enkele jaren geleden uit de stad weggehaald omdat te veel toeristen er mee op de foto wilden gaan. Foto: eigen collectie

Column Grote Aard, kleine Aard: grote letterbrij

Column

Verhalen van vader en zoon. Grote Aard staat veelal in de keuken. Kleine Aard houdt van knutsels. Samen overdenken ze, wat ze tegen komen in een mooi Boxtel. Vader Aard geeft vaak een aardig staartje aan het verhaal. De inbreng van de zoon is van dien aard dat het onduidelijk is of hij erg vlot van gedachten is of dat hij juist wat achter loopt. Kleine Aard doet de dingen anders.

I Am-sterdam. Kom eens van die letters af. Kleine Aard zat telkens een letter van het alfabet te schrijven op een vel papier. Voor iedere letter een apart vel. Alle zesentwintig letters, zo groot mogelijk. Vroeger oefende je het schoonschrijven in een schriftje, toen bestonden ‘chocolade letters’ niet. Je had een typemachine, de letters werden niet groter. Vervolgens kwam de computer. Je kon de lettergrootte instellen. Op sommige plekken waren ook die letters niet omvangrijk genoeg. Ze gingen deel uitmaken van een vraag om aandacht van een grote stad. Onze hoofdstad, Amsterdam, Ik-ben-Amsterdam?
Vette letters. Zo groot werden ze uitgevoerd, je kon er op gaan zitten. Het grootste lettertype komt niet uit een printer, ze komen uit een timmerwerkplaats. “Ga je de letters opvullen?” Papa vroeg het zo, of de dunne lijntjes ingekleurd mochten worden of niet. Kleine Aard dacht aan foto’s en filmpjes, die je kan maken met letters op de achtergrond. Maar dan heb je toch alleen die paar letters nodig, niet het hele alfabet... Papa had een punt...
Sinds de overschakeling van losse computers naar elkaar ‘duim-opstekende’ telefoon-computers, gaan hele grote letters toch bijna verloren op de kleine schermpjes. Bovendien leek het een verplichting om een plaatje bij de hoofdstadletters te maken. Je kon zien hoeveel bezoekers jouw foto hadden gezien. Ondertussen liep het storm op het plein in Amsterdam. Er kwamen meerdere pleinen met grote letters. Grote Aard vond het jammer dat de creativiteit niet verder ging dan foto’s maken. Samen grote letters knutselen, de werkplaats, dat maakt indruk!
Een letter-bouwdorp? Oef, nou, kleine Aard, daar vraag je wat. Of er grote letters in de tuin mogen? Wil je dat met een hele groep gaan doen? Hoe zou je dat willen organiseren? Ieder een stukje... stukjes bij elkaar... vlak op het gras, of meteen meters hoog... Je kon in een boom klimmen om te werken. Of, vulde grote Aard aan, je kon een boom snoeien, om met de takken letters te vormen. Zoals de cijfers op een digitale wekkerradio, de ‘achtjes’ van lijntjes, die elk cijfer konden maken. Wat zou je willen schrijven, als je op die grootte je bericht kan samenstellen...
Grote objecten werden altijd gemaakt voor een bijzondere gelegenheid, zoals een feestelijke opening. Plus een grote klok die aftelde.

Deze column is geschreven door Michiel Zuidgeest, op persoonlijke titel.

Uit de krant