Afbeelding
Foto: Eigen collectie

Column Dimphy: Gaan we ver-robotiseren?

Column

Artificiële intelligentie AI, of in gewoon Nederlands; kunstmatige intelligentie. Iedereen heeft het erover en zoals het lijkt wordt het door vele met veel enthousiasme ontvangen. Nou deze dame wordt er woest van. 

Het lijkt voor de meeste mensen een vooruitgang in gemak en in de toegankelijkheid van kennis. Kijk echter eens even naar de feiten van de afgelopen twintig jaar. Er is nauwelijks nog een jongere, jongvolwassene of zelfs volwassene, die nog een serieus dik boek kan lezen.

Een scriptie of een presentatie schrijven, laten we doen door AI. Zelf nog dingen tot op de bodem uitzoeken is er niet meer bij. En wat AI je verteld is dan de waarheid. Of is het de waarheid en kennis die we als waarheid en kennis geleerd krijgen. Dat is namelijk iets heel anders.

Ons brein is een zeer ingenieus orgaan, waarvan wij als mens slechts 10 procent van kunnen inzetten. Vele functies binnen dit brein gebruiken we niet omdat het deels verkalkt is of we hebben er om welke reden dan ook geen toegang toe. Heeft iets met frequenties te maken. Ga hierover zelf even op onderzoek uit zou ik zeggen. Maar door nu veel denkwerk, onderzoekswerk en communicatie over te laten aan een computer, worden onze hersenen zeker niet meer geprikkeld om meer gebruik te maken van de inhoud ervan.

Het tegenovergestelde is al tig jaren aan de gang. Door alles over te laten nemen door een robot en computers. Ik zie het al gebeuren. Over tien jaar zijn wij praktisch niet zelfnadenkende mensen meer, die alleen nog handarbeid kunnen verrichten, daar waar het nodig is. Ik hoorde zelfs dat rechters en advocaten straks niet meer nodig zijn omdat AI het wel kan overnemen.

Alle empathie, communicatie, kritisch denken en samenwerking verdwijnt uit ons leven door AI. We worden praktisch hersenloze wezens. Het woord zegt het al; kunstmatige intelligentie. Niks natuurlijks meer aan dus.

En als je nu denkt dat ik overdrijf? Kijk zelf even terug, hoe het was voor de mobiele telefoon, hoe was het, voordat we onze voedselproductie overlieten aan de wetenschap. Toen smaakte een tomaat nog naar tomaat en niet naar een hap water. En bedenk ook even wat we gedaan hebben met onze kennis over de natuur. Slechts 120 jaar geleden werd de huidige wetenschappelijke medicijnkunde in ons leven geïntroduceerd. Die alles wat met natuurlijke middelen en kunde van 5000 jaar oude recepten, afdeed als alternatief en kwakzalverij. Maar zoek dan ook gelijk even op wanneer kanker in ons leven is gekomen, oei, ja ook 100 jaar geleden.

Lieve mensen, ga zelf op onderzoek uit, ga weer praten met elkaar en laat je niet alles op je mouw spelden omdat het op de televisie gezegd wordt dat het de waarheid is. Ga zelf weer nadenken. Prikkel je brein om hem levendig te houden. En wie weet word je er dan zelfs wijzer van.

We ver-robotiseren als we er zelf niet snel een stokje voor steken.

Wordt weer mens en maak je los van die computers!

Dimphy Noordermeer.

Uit de krant