Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 50d32b
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Ik zit graag zelf aan het stuur van mijn leven….

  Column

En ik ben niet de enige. Uiteindelijk wil iedereen graag zelf bepalen wat hij/zij doet. Vrijheid is een groot goed. En toch zijn we nooit helemaal vrij. We doen allemaal wel eens iets waar we eigenlijk geen zin in hadden, en dat is ook heus niet zo'n ramp.

Maar als we heel vaak iets doen waar we geen zin in hebben, of niet weten hoe we iets kunnen weigeren dan wordt ons leven een last. Sommige mensen zeggen ja en doen vervolgens toch nee. Dat noemt men passief-agressief gedrag.

Want we hebben allemaal het recht om ergens geen zin in te hebben en hier voor uit te komen. Maar dat betekent ook dat we anderen niet meer de schuld kunnen geven van dingen die we niet prettig vinden. We zullen zelf de verantwoordelijkheid voor ons leven moeten nemen.

Je kunt dus ook niet de verantwoordelijkheid voor je rotgevoel bij de ander neerleggen. Ik voel me ellendig omdat hij mijn vraag niet wil beantwoorden kan dan ook niet meer. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens, jij kan er niet goed mee omgaan dat hij je vraag niet beantwoordt. 

Als iemand dus iets weigert en jij wordt boos omdat jij je tekort gedaan voelt, blijft dat jouw verantwoordelijkheid. Je had misschien teveel verwacht, meer dan de ander kon geven. Assertief zijn is in die zin ook niet altijd gemakkelijk. Je kunt niet naar de ander wijzen en zelf buiten schot blijven. Jij zit zelf aan het stuur en kan uitwijken, afslaan, remmen of gas geven. Jij bepaalt alles.

Op donderdag 13 september organiseer ik een themadag over assertiviteit. Ook start er binnenkort een cursus assertiviteit. Wil je meer weten over een van beiden mail me dan gerust (info@interpunctie.nl).

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>