Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 50d32b
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Het geijkte familiefeestje

  Column

Familiefeestjes kunnen ronduit saai en vervelend zijn. Zeker als er van die "onuitgesproken" gewoontes zijn. Aan de ene tafel de mannen met gewichtige onderwerpen, of voetbal en auto's of schuine moppen. Ik weet het, dit is ouderwets en voor de jongere mensen misschien nog in een ver verleden herkenbaar.

Aan de andere tafel de vrouwen, die praten over kinderen, opvoeding, kleinkinderen en ziektes. Het is zeer gechargeerd, maar het komt nog steeds voor. Gelukkig is het tegenwoordig anders en wordt er meer gemixt waardoor de onderwerpen ook wat meer variabel zijn.

Maar inderdaad kunnen dit soort feestjes, zeker voor nieuwkomers, heel vervelend zijn. Men past zich aan en gaat braaf bij de groep zitten waar hij of zij bij hoort, maar het bevalt niet.

Een tijdje geleden kwam een vrouw die zich geen stiefmoeder/bonusmoeder voelde in zo'n positie. De kinderen waren al uit huis, dus ze waren geen samengesteld gezin, maar de eigen moeder was overleden, en deze overleden vrouw kwam bij de anderen nog regelmatig ter sprake, want zij was immers jaren getrouwd met deze man geweest en iedereen kende haar veel langer dan deze nieuwe vrouw.

De nieuwe vrouw (ik noem haar Thea) voelde zich niet betrokken bij deze bijeenkomsten, had ook weinig zin meer om nog vaker mee te gaan. Want telkens hadden ze het over haar voorgangster, en de kinderen van haar voorgangster. Ik stelde voor om de traditie (mannen bij mannen/vrouwen bij vrouwen) te doorbreken, zodat het nieuwe stel samen ook  de gespreksonderwerpen wat breder konden trekken.

Natuurlijk mag de moeder van de kinderen zo terloops best ter sprake komen, maar als je als nieuweling deze verhalen steeds moet aanhoren, en jouw verhaal lijkt er niet toe te doen, dan voel je je een muurbloempje. Vaak gebeuren dit soort dingen niet met verkeerde intenties, men is zich er niet van bewust dat men deze vrouw op deze manier buiten sluit. Men staat er niet bij stil. 

Tijd voor verandering ??

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>