Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 50d32b
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; rare kostgangers….

  Column

Rare kostgangers…..

Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers…..  en inderdaad kom ik ook soms rare snuiters tegen in mijn praktijk. Sommige mensen zijn ernstig in de war, en kan ik echt niet helpen.
Ik probeer ze dan vaak via de huisarts naar een psycholoog te krijgen. De achterdocht die er soms bij deze mensen is, maakt dat ze vaak niet de hulp willen die voor hen echt het beste is.

Ik ken een schizofrene jongen, die een keer zijn huis ging schoonmaken. Maar dat betekende in zijn psychose dat hij zelfs de binnenkant van zijn gasleidingen schoon moest maken. Dat ging dus niet goed. De moeder van de jongen had al een hele tijd aangegeven dat hij weer vreemd aan het doen was, en gelukkig kwam de hulp nog op tijd.

Maar zo zijn er ook mensen die eigenlijk heel boos zijn, giftig op de hele wereld en vooral op alles wat met de Overheid te maken heeft. Vaak zit er wel een logische reden achter van onheus bejegend zijn (of zich onheus bejegend voelen). Sommigen voeren hevige kruistochten tegen alle mogelijke instanties.

Enkele weken geleden had ik ook zo iemand binnen. Natuurlijk is zo'n vrouw met dergelijke grote problemen er slecht aan toe. Ze was al bij de huisarts, de politie, de gemeente en ik weet niet waar al meer geweest en voelde zich niet gehoord. Een oude kennis had zich over haar ontfermd en hoopte dat ik mevrouw kon helpen. 

Aangezien ik dát niet kon, richtte ik me op de vriendelijke mensen die zich over mevrouw hadden ontfermd. Want hoe ellendig ook, als je zo iemand wilt helpen moet je uitkijken dat je niet meegezogen wordt. Deze mensen vertellen hun verhalen soms zodanig, dat je diep medelijden krijgt en dat je geneigd bent om de kruistocht van hen over te nemen.

Ook deze mensen wilden haar opvang bieden, wat op zichzelf natuurlijk heel aardig is. En soms ook heel goed. Ik heb hen geadviseerd om daar paal en perk aan te stellen. Opvang voor enkele dagen is goed, maar het moet geen maanden duren. 

Helpen is prima, maar hoe help je iemand echt??  Soms help je iemand beter juist door hem/haar NIET te helpen! Ik heb dat in de verslavingszorg al zo vaak gezien: als de verslaafde een nachtje onder de brug slaapt (hoe erg ook) dan wil hij soms wel hulp bij de verslavingsproblematiek. 

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>