Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 50d32b
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Je puber voor het eerst alleen op vakantie…..

  Column

Je puber voor het eerst alleen op vakantie…..

Sommige ouders staan doodsangsten uit als hun kinderen voor het eerst alleen op vakantie gaan. Het heeft te maken met los laten. Als ze klein zijn en voor het eerst naar de peuterspeelzaal of naar school gaan begint het gedonder al: loslaten….

Steeds weer komt het terug: elke keer opnieuw moet je loslaten. Het zal ook terug blijven komen. Ze zullen vaker de wereld over reizen, of een relatie aangaan en misschien zelfs naar het buitenland gaan emigreren.

Hoe doe je dat? Loslaten? Het is nodig dat kinderen hun eigen fouten maken, dat ze leren dat de wereld soms gevaarlijk is. Je wilt ze niet nodeloos bang maken, maar ze moeten gewaarschuwd zijn. Sommige ouders kunnen het niet laten om steeds te preken over de  onveilige wereld. 

Natuurlijk waarschuw je je kind als het op vakantie gaat, maar het is belangrijk dat zij zelf al stappen gezet hebben, hun neus al enkele keren gestoten hebben. Kortom: je begeleiding door hun jeugd heen is meestal zodanig, dat ze beseffen dat niet iedereen betrouwbaar is, dat ze zelf moeten nadenken en hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Er is niks mis mee hen nog een keer te waarschuwen, maar als je kind het alleen daarvan moet hebben ben je te laat geweest ??. Maar sommige kinderen zijn zelf al zo zenuwachtig dat je ze juist moet stimuleren: je kunt het vast wel en als er iets is kun je altijd bellen….

Je kent je eigen kind het beste, dus doe wat jij denkt dat het beste is en laat ze gaan. Je hebt het zelf ook op die manier geleerd. Ze lopen vast niet in 7 sloten tegelijk.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>