Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 50d32b
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Verward gedrag? Manipulatie? Chantage?

  Column

Verward gedrag? Manipulatie? Chantage?

Mevrouw kwam vanwege relatieproblemen. Al snel bemerkte ik dat hij erg zielig kon doen en zich daarin bleef wentelen, als hij de kans kreeg.

De oudste zoon had al meerdere malen tegen zijn moeder gezegd, dat hij soms zo moe werd van het zielige gedoe van papa. Hij wilde ook niet dat zijn moeder medelijden had als hij weer dreigde om zichzelf iets aan te doen. Eigenlijk dacht ze zelf ook wel dat het waarschijnlijk loze dreigementen waren, maar aan de andere kant….je weet het nooit zeker!!

Hun dochter hing erg aan hem en was telkens weer erg overstuur als hij weer eens plotseling verdwenen was en de hele nacht niet thuis kwam. En dat was precies waarom mevrouw telkens toch de politie inschakelde, ging zoeken en ook anderen vroeg te helpen zoeken. Want als hij nu eens wél deed wat hij had aangekondigd…. wat dan? Dan had moeder geen moeite gedaan om het te voorkomen. Dat kon ze tegenover haar dochter niet verantwoorden. Voor zichzelf had ze dat risico wel durven nemen, maar voor de kinderen…..

Samen kwamen ze bij mij en ik heb met meneer gesproken over het verdriet van de dochter. Ik kon een mooie koppeling maken tussen zijn verdriet en wat hij tekort gekomen was in zijn jeugd en het verdriet van de dochter. Daarvoor had hij hulp nodig, hulp die ik hem niet kon bieden maar die een goede psycholoog hem wel kon bieden.

Toen hij besefte dat hij zijn dochter aandeed wat hem in zekere zin ook was aangedaan, kon hij zich open stellen voor een behandeling door een psycholoog.

Ook vroeg ik hem met de hand op het hart te beloven dat hij nooit meer zou weglopen en zijn dochter zo in angst te laten zitten. Hij had er nooit over nagedacht wat dit bij het meisje aanrichtte.  Ook de overige kinderen waren hier blij mee, net als mevrouw.

Ik weet tegelijk ook, en maak ook wel eens mee dat mensen juist niet manipuleren en serieus zijn in hun doodswens. Je kunt nooit zeggen wanneer het een aan de hand is en wanneer het ander. Wel wijs ik er altijd op dat iemand ZELF verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en ook voor wat hij ermee doet. 

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>